Nábytek od vězňů z Mírova k vidění ve vzorovém bytě

Mírov - Nábytek do dětského pokoje, ale i šatní skříň, postel do ložnice či kuchyňskou linku si mohou zájemci odvézt z věznice v Mírově na Šumpersku. Nábytek tam vyrábějí přímo vězni. Výroba se dříve specializovala především na kancelářský nábytek do státních organizací, kvůli úsporám státu se však nyní rozšiřuje i na pokrytí požadavků soukromých zájemců. Pestrou paletu výrobků, které pocházejí přímo z věznice, si nyní může prohlédnout i veřejnost. Káznice dnes otevřela vlastní vzorkovnu nábytku.

„Nápad vznikl na podzim, kdy nám zůstal prázdný služební byt. Vznikl z toho důvodu, že jsme loni do podzimu měli většinu soukromých zakázek. Měli jsme tak potřebu nějakým způsobem se reprezentovat. Chceme ukázat veřejnosti, že i ve vězení se dá vyrobit kvalitní a dobrý nábytek. Chceme si udělat místo na trhu,“ uvedl vedoucí zaměstnávání odsouzených Jiří Ondrášek.

Loni vězni vyrobili nábytek za 9,5 milionu korun. V porovnání s předchozím rokem to však bylo o třetinu méně, káznice stejně jako ostatní firmy doplatila na hospodářskou krizi. Klesl zájem o nábytek ze strany státu, naopak nové zakázky začala firma hledat u soukromých investorů. Stát nyní odebírá asi 40 procent nábytku vyrobeného na Mírově, 60 procent směřuje do soukromého sektoru.

Lidé se ve vzorkovně nábytku přímo u bran věznice mohou projít po imaginárním bytě o rozloze přibližně 100 metrů čtverečních. Nechybí v něm vstupní hala, koupelna, dětský pokoj, kuchyň či ložnice. „Nábytek navrhuje nábytková designérka, která je v tomto oboru vystudovaná. Navrhovala celý tento byt,“ doplnil zástupce ředitele věznice Tomáš Keprt.

Jiří Ondrášek

„Vyrábíme laminový nábytek, je tam vidět různé typy kování. Je to kompletně naše práce od návrhu až po konečnou montáž.“

Rozhovor s Jiřím Ondráškem (zdroj: ČT24)

Do výroby nábytku ve věznici je nyní zapojeno 22 vězňů a čtyři zaměstnanci. Káznice se v minulých letech orientovala především na státní zakázky. Kancelářským nábytkem v hodnotě 20 milionů korun je například vybaven olomoucký krajský soud, nábytek za 15 milionů korun putoval i pro ministerstvo zahraničí do Českého domu v Moskvě. Věznice vyrobila také za více než 12 milionů korun nábytek pro karvinský okresní soud, kroměřížskou justiční školu či pro český zastupitelský úřad v Tbilisi.

V mírovské věznici, kde si nyní trest odpykává 422 lidí, je zaměstnáno přes 60 procent vězňů. Nejvíce jich pracuje pro mohelnickou pobočku společnosti Siemens. Navíjejí elektromotory nebo brousí hliníkové odlitky. Vězni také přešívají oděvy zabavené celníky. Vedení věznice se podařilo zaměstnat i všech šest doživotních vězňů. Šijí hračky pro děti, tvoří je i nejznámější český vězeň Jiří Kajínek.