Státní příspěvek stavebnímu spoření: Pouze na bydlení, důchod a školné

Praha - Většiny lidí se dotkne od roku 2014 změna týkající se stavebního spoření. Státní příspěvek sice zůstane ve výši 2 000 korun ročně, mění se ale účel, na který bude moci být použit. Peníze se státní podporou nově poputují jen na bydlení, na studium nebo na stáří. Vláda schválila i další změnu, stavební spoření budou moci nově nabízet i banky. Podmínky fungování se však s těmi, co mají spořitelny, budou lišit. Proti dnes schválenému zákonu stavební spořitelny protestují. Jednání o hazardu bylo odloženo, návrh státního závěrečného účtu naopak schválen.

Zavedení účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření

  • Lidé by ho mohli použít na bytové účely, úhradu školného nebo na důchod.
  • V platnost by měl vejít od roku 2014.

Lidé budou zřejmě muset před připsáním státní podpory nosit do stavebních spořitelen potvrzení, na jaký účel má být platba použita. Jak přesně se bude vládou schválená účelovost prokazovat budou spořitelny řešit zřejmě až příští rok.

„Rozšiřuje se účel, ale státní příspěvek se omezuje pouze na tento účel,“ prohlásil na brífinku ministr financí Miroslav Kalousek.

Větší konkurenční prostředí a stabilita systému od roku 2015

Zpřístupnění stavebního spoření bankám odůvodňuje ministerstvo posílením konkurenčního prostředí a stability systému. „Systém je v současnosti kriticky závislý na státní podpoře a jakýkoli další zásah státu do výše státní podpory může vést k problémům stavebních spořitelen s likviditou, a tedy narušení stability systému,“ uvedlo ministerstvo financí.

Stavební spoření
Zdroj: ČT24

Celkový návrh ministerstva se spořitelnám nelíbí

„My v žádném případě nevystupujeme proti tomu, aby banky nemohly poskytovat stavební spoření. Základní problém je, že novela zákona stanovuje pro univerzální banky a spořitelny naprosto odlišné podmínky,“ uvedl předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

„Respektuji skutečnost, že se to stavebním spořitelnám nelíbí. Na druhou stranu je chci požádat, aby nepoužívaly nekorektní argumenty ohledně menší ochrany vkladů,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Stavební spořitelny v letošním 1. čtvrtletí poskytly úvěry za 9,2 miliardy korun, meziročně o dvě procenta více. Počet nově uzavřených smluv spořitelnám naopak meziročně klesl zhruba o 108 000 na 155 000. Celkový zájem o spoření a úvěry minulý rok zaznamenaly všechny tuzemské spořitelny.

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Návrh státního závěrečného účtu byl schválen

Vláda dnes schválila návrh státního závěrečného účtu, podle kterého loni hospodaření státu skončilo ve schodku 142,8 miliardy korun. Plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun.

Hazard se dočká jednání za 14 dní

Zákonem o provozování sázkových her, který by měl umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her, se bude vláda zabývat na svém jednání za čtrnáct dní. „Nejzásadnější dnes dohodnutá změna je, že tříleté přechodné období, které je stanoveno pro videoterminály, než pro ně bude platit nová vyhláška, bude zkráceno na šest měsíců,“ uvedl ministr Kalousek.