Řecko dokončilo výměnu dluhopisů, účast dosáhla 96,9 procenta

Atény - Řecko dokončilo výměnu státních dluhopisů, která byla součástí jeho druhého záchranného programu. Atény uvedly, že programu výměny se podle konečných výsledků zúčastnilo 96,9 procenta vlastníků dluhopisů. Díky tomu země restrukturalizovala státní dluh v objemu zhruba 199 miliard eur (si 4,9 bilionu korun).

„Výsledky, kterých jsme při výměně státních dluhopisů dosáhli, nás velmi těší,“ sdělil ministr financí Filippos Sachinidis. Státní dluh Řecka se po výměně snížil asi na polovinu. Většinu řeckých státních dluhopisů před výměnou držely banky, které měly spolu s penzijními fondy a dalšími soukromými věřiteli papíry v objemu asi 205,5 miliardy eur (zhruba 5,1 bilionu Kč).

Řecko začalo s výměnou v březnu a částka, které se soukromí věřitelé vzdali, je největším odpisem státního dluhu v historii. Při započtení dalších faktorů, jako je delší splatnost a nižší úročení, věřitelé přišli skoro o 75 procent reálné hodnoty investice. Odpis dluhu má spolu s druhým záchranným programem zajistit, že se dluh Řecka sníží z loňských asi 165 procent hrubého domácího produktu těsně pod 120 procent HDP v roce 2020.

Řecko konečný termín výměny dluhopisů několikrát odsunulo. Kabinet uvedl, že země si nemůže dovolit v plné výši vyplatit věřitele, kteří s výměnou nesouhlasí. Podle agentury Reuters muselo Řecko dokončit výměnu nejdéle do 15. května, kdy je splatný dluhopis vybraný zbylými věřiteli.