Pojišťovně VIG se daří v Česku i v zahraničí

Vídeň - Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG), kterou v Česku reprezentuje Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny, zvýšila v prvním pololetí hrubý zisk o sedm procent na 302 milionů eur (7,5 miliardy korun) díky výborným hospodářským výsledkům za druhé čtvrtletí. V České republice její zisk stoupl o necelá dvě procenta na 93 milionů eur (2,3 miliardy korun).

Žádné zásadní živelní pohromy a rychlý rozvoj podnikání především v Polsku - to jsou důvody vysokého růstu zisku pojišťovny VIG. Hrubé předepsané pojistné, tedy hlavní zdroj tržeb, vzrostlo například v Polsku v oblasti životního pojištění téměř na dvojnásobek. „Překonali odhady na trhu na všech úrovních, hrubé předepsané pojistné bylo meziročně lepší o 20 procent, a to byl hlavní tahoun,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

„Navzdory obtížným podmínkám na trzích se skupině Vienna Insurance i v letošním roce daří zlepšovat výsledky,“ řekl šéf společnosti Peter Hagen. „Navzdory celkové ekonomické situaci vzrostl zisk firmy v zemích střední a východní Evropy o více než 13 procent. Proto se budeme dál držet svojí strategie, při níž klademe důraz právě na tento region,“ dodal.

V Česku i na Slovensku je VIG jedničkou

Česko je pro VIG po domácím Rakousku druhý nejziskovější trh. Dceřiné firmy, tedy Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny, u nás ovládají třetinu trhu a VIG je tak jedničkou na českém pojišťovacím trhu.

„Ty výsledky, co se týče růstu pojistného, jsou zde takové neutrálnější, pojistné spíše stagnuje, zisky též. Lépe se dařilo českým dcerám v loňském roce,“ komentoval hospodaření českých dceřiných společností VIG Sýkora. Na Slovensku se hrubý zisk VIG zvýšil zhruba o tři procenta na 29 milionů eur. Také na slovenském trhu je společnost jedničkou s podílem přes 34 procent.

Přestože výsledky společnosti překonaly očekávání trhu, zůstává VIG ve svých výhledech hospodaření konzervativní, stejně jako v investování. Ve svém portfoliu má jen dvě desetiny procenta dluhopisů problémových evropských zemí. „Management pouze zopakoval, že chce pokračovat v růstu nad úrovní růstu celého trhu, snažit se o minimální volatilitu a stabilní hospodářské výsledky,“ vysvětluje analytik J&T Banky Milan Lávička.

Firma nevylučuje, že se bude snažit získat ještě větší podíl na trhu akvizicemi menších pojišťoven ve středoevrospkém regionu. Analytici jsou ohledně hospodaření VIG optimističtí - za celý rok 2012 předpokládají zisk okolo 600 milionů eur.

Pololetní výsledky VIG (zdroj: ČT24)