Jak vydělat na úvěrech? Podnikavci to zkouší přes pokuty

Praha - Půjčit si peníze je dnes docela běžnou záležitostí. A na půjčování peněz se tak snaží kdekdo vydělat, a to nejen vysokými úroky. Redaktoři Černých ovcí přišli na případ, kdy firma slíbila poskytnutí úvěru, peníze ale nikdy nepůjčila. Po klientech místo toho žádala vysoké pokuty. Má vůbec na podobné jednání právo? A mohou se neúspěšní žadatelé o úvěr nějak bránit?

Štefan Lalinský z Krnova potřeboval půjčit peníze. Na internetu našel firmu Top credit, přesný obchodní název CPE Credits of Private Equity a.s.. A požádal o půjčku ve výši 160 tisíc korun. Krátce nato přišla zpráva, že jeho žádost byla přijata, a tak se sešel s obchodním zástupcem. „Ta schůzka vypadala slibně, obchodní zástupce mi řekl, že je úvěr schválený a že po vyřízení formulářů budu mít peníze druhý den na účtu,“ uvedl Lalinský. Podmínkou pro získání úvěru bylo pouze zaplacení poplatku za vyřízení půjčky. A tak pan Lalinský podepsal smlouvu, zaplatil 8 200 korun a čekal na peníze.

„Druhý den peníze nepřišly, tak jsem volal obchodnímu zástupci, řekl mi, že se možná někde stala chyba, ale že peníze určitě v pondělí přijdou,“ popsal Lalinský. Jenže peníze nepřišly ani v pondělí, ani v úterý, ani ve středu. Pan Lalinský zavolal přímo do firmy a tam se dozvěděl, že má čekat dopis, ve kterém si společnost vyžádala další informace. „Nechápu, jaké informace po mně ještě chtějí, já jsem přece už podepsal smlouvu o úvěru,“ diví se zklamaný žadatel o půjčku. Jenže v tom se právě plete.

„Kdyby si pan Lalinský pořádně přečetl, co vlastně podepsal, tak by zjistil, že nepodepsal smlouvu o úvěru, ale pouze návrh na její uzavření,“ vysvětlil advokát Pavel Nastis. „Podle tohoto návrhu pouze v případě, že za tři měsíce bude návrh ze strany společnosti akceptován, teprve potom do dvaceti čtyř hodin peníze dostane,“ upřesnil advokát. A protože pan Lalinský úvěr nezískal, chtěl svých osm tisíc zpátky. Ale nedostal je.

„Řekl nám, že je vlastníkem nemovitosti a že nemá žádnou exekuci,“ sdělil mediální zástupce společnosti CPE Credits of Private Equity Tomáš Zdechovský. „Když jsme si ale nechali klienta prolustrovat, tak jsme zjistili, že nejen že není majitelem nemovitosti, ale dokonce má čtrnáct platných exekučních titulů,“ doplnil. Podle společnosti tedy klient není bonitní a není možno mu úvěr poskytnout. „V případě, že klient při poskytování úvěru lže, pak podle smlouvy má společnost nárok si vstupní poplatek ponechat,“ vysvětlil dále Zdechovský.

Pan Lalinský to vidí jinak. Obchodní zástupce ho prý ujistil, že případné exekuce ho vůbec nezajímají a o vlastnictví nemovitostí řeč nebyla vůbec. Takže tvrzení proti tvrzení. Ať už to ale bylo jakkoli, každopádně podle právníka je firma povinna poplatek vrátit. „V dokumentech se sice může psát, že poplatek je nevratný, ale tady je třeba se řídit zákonem, konkrétně Občanským zákoníkem,“ řekl Nastis. „Smlouva o úvěru vůbec nebyla uzavřena, proto má klient nárok na vrácení poplatku, a to z důvodu bezdůvodného obohacení,“ doplnil.

Půjčka (zdroj: ČT24)

Podobný problém má i Michaela Ševčíková z Vikáně u Nymburka. I ona žádala o půjčku ve výši 40 tisíc korun. I ona podepsala smlouvu a zaplatila 7 200 korun. Místo slibované půjčky ale dostala pokutu dvanáct tisíc. Za co? Prý při žádosti o úvěr také lhala. „Při podpisu smlouvy paní Ševčíková uvedla, že nemá žádné jiné úvěry, když nám ale dodala výpisy ze svého účtu, zjistili jsme, že tři úvěry splácí,“ argumentoval mluvčí CPE .

Jenže dva úvěry nejsou vůbec její, jsou jejího přítele, ona je pouze platí ze svého účtu. Třetí úvěr je sice na její jméno, platí jej ale babička, je to kočárek jako dárek pro miminko. „Posílala jsem firmě smlouvy, posílala jsem čestné prohlášení, ale to pro ně není důkaz, trvají na tom, že smluvní pokutu musím zaplatit,“ vylíčila paní Ševčíková.

I v tomto případě je ovšem podle právníka zákon na její straně. „V tomto případě se nedá uplatnit žádná smluvní pokuta, protože paní Ševčíková nepodepsala žádnou smlouvu o úvěru, ale pouze návrh na její uzavření,“ vysvětlil Nastis. Naopak i ona má nárok na vrácení poplatku za vyřízení úvěru.

Podobných případů je daleko více. „Denně mi volají a píší nešťastní lidé, kteří naletěli této společnosti,“ potvrdila předsedkyně Občanského sdružení Společná Obrana Světlana Glaserová. Pokud i vy patříte mezi zklamané zákazníky společnosti CPE, braňte se. Jestliže jste půjčku nedostali, máte nárok na vrácení poplatku. Společnosti zašlete výzvu k navrácení částky z důvodu vydání bezdůvodného obohacení. Pokud peníze nevrátí, jste oprávněni podat žalobu k soudu.

„Takové podvodné jednání by nemělo nikomu procházet a já všem klientům radím: neplaťte smluvní pokuty, chtějte po firmě své peníze zpátky, podávejte trestní oznámení a žaloby,“ doporučila Glaserová. Sdružení Společná Obrana je podvedeným klientům připraveno pomoci, připravuje dokonce i hromadnou žalobu. Více informací najdete na webu sdružení.