V Barceloně byla představena superlevná Nokia 105

Barcelona - V Barceloně odstartoval čtyřdenní veletrh mobilních technologií Mobile World Congress 2013 - jedna z nejdůležitějších akcí roku pro všechny firmy v byznysu. Letos na něj přijede zhruba 1 500 vystavovatelů. Čeká se hlavně na to, co předvedou největší rivalové na trhu smartphonů, tedy americký Apple a jihokorejský Samsung. Zostra odstartovala třeba finská Nokia, která ukázala dvě verze smarphonu Lumia a dva klasické telefony.

Nokia - kdysi vlajková loď trhu - loni horko těžko ucpala díry a teď se chce prokousat zpátky mezi elitu se čtyřmi novými modely. „Dovolte mi, abych vám představil Nokii 105, Nokii 301 a telefony Nokia Lumia 520 a 720. Pro naši firmu je to velký okamžik,“ řekl prezident a generální ředitel Nokie Stephen Elop.

Nokia míří na rozvíjející se trhy

Podle analytiků Nokia zamířila přesně na dvě čepele rozevírajících se nůžek mobilního trhu - drahé a chytré telefony a naopak jednoduché přístroje pro masové trhy. Novináře zaujal hlavně nový telefon Nokia 105, který má firmě pomoci na rozvíjejících se trzích. Stát bude v přepočtu necelých 400 korun.

Výrobce přitom tvrdí, že nejde o žádný dětský telefon, nýbrž o moderní přístroj. „Pro mnoho lidí to bude první telefon v životě, proto musí být jednoduchý a spolehlivý. Ohromná výhoda je výdrž baterie. Přístroj, který jme tady používali při prezentaci, je zapnutý skoro 14 dní a ještě má přes polovinu baterie,“ konstatoval Pekka Haverinen, produktový a marketingový manažer Nokie.

Výnosy z mobilních datových služeb u operátorů za pět let poprvé překonají jejich příjmy z hlasové komunikace. V roce 2018 budou data generovat 559 miliard dolarů (10,8 bilionu korun) a hlas 547 miliard.

Na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně to předpověděli zástupci pořádající asociace GSMA. Příjmy z datových služeb v současnosti tvoří mezi 20 a 30 procenty výnosů operátorů.

Hodně těsno je ale na druhé straně trhu mezi luxusními a chytrými telefony a tablety. Dominantní dvojici trhu Samsung a Apple chce dohnat čínský Huawei, který už je v prodejích smartphonů celosvětově třetí. Na veletrhu už ukázal nový tablet Ascend P2 a přidat by měl i další novinky. „Samozřejmě každý se chce předvést co nejlíp a zabodovat. Mobilní trh roste - v roce 2016 má být ve světě přes 7 miliard telefonů,“ poznamenal ředitel pořádající firmy veletrhu Agusti Cordon.

Konkurence roste i mezi dodavateli softwaru. Dominantní trojici, kterou tvoří Android od Googlu, iOS od Applu a Windows od Microsoftu, vyzval v Barceloně na souboj nový operační systém Firefox OS firmy Mozilla. Telefony s tímto operačním systémem by měly být dostupné v devíti zemích, včetně Česka, dále mimo jiné v Polsku a Maďarsku.

Americký výrobce mikroprocesorů Intel letos uvede na trh svůj první dvoujádrový čip pro chytré mobilní telefony a tablety. Procesor Atom Clover Trail+ má mít dvojnásobný výpočetní výkon a třikrát vyšší grafický výkon než jeho loňský předchůdce. Poprvé jej využije čínský výrobce Lenovo.

V Barceloně odstartoval veletrh mobilních technologií (zdroj: ČT24)