Airbus na aerosalonu vyhrál „bitvu zakázek“ s Boeingem

Paříž - Evropský výrobce letadel Airbus vyhrál „bitvu zakázek“, v níž na letošním prestižním aerosalonu u Paříže soupeřil se svým tradičním americkým konkurentem, společností Boeing. Díky sérii objednávek na poslední chvíli Airbus celkem získal od leteckých přepravců a finančních společností pevné a předběžné zakázky na 501 letadel v katalogové hodnotě téměř 77 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč). Boeing na veletrhu oznámil zakázky na 375 strojů za zhruba 59 miliard dolarů.

Airbus za dnešek, kdy končí obchodní část aerosalonu, získal zakázky na dalších 90 letadel. Nejprve oznámil objednávku za 6,3 miliardy dolarů od společnosti Hong Kong Aviation Capital (HKAC), a to na 60 letadel A320neo pro středně dlouhé lety. Konkrétně si HKAC, jež se specializuje na pronájem letadel, objednala 40 letadel A320neo a 20 delších verzí A321neo.

Airbus také na poslední chvíli získal zakázky od leteckých společností United Airlines a Spirit Airlines. United Airlines si za částku 3,3 miliardy dolarů objednala stroje A350-1000, které jsou největší verzí nejnovějšího širokotrupého letadla s kapacitou kolem 350 pasažérů. Aerolinky Spirit Airlines si těchto letounů objednaly 20.

Stroje A350 ještě procházejí testováním a na komerčních linkách by se mohly objevit v první polovině příštího roku. Airbus však oznámil, že dnes úspěšně dokončil jeho teprve druhý zkušební let. Stroj A350 má být odpovědí evropského výrobce na úspěšné letouny Dreamliner od Boeingu.

Obchodní a odborná část 50. mezinárodního aerosalonu na letišti Le Bourget dnes skončila a nejvýznamnější letošní letecký veletrh světa se otevírá do neděle veřejnosti. Aerosalon bývá na Le Bourget každé dva roky a v jeho pořadatelství se toto letiště střídá s letištěm Farnborough u Londýna.