Pačes o Temelínu: Má vůbec smysl stavět další bloky?

Praha – Rozhodnutí o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín do konce roku zřejmě nepadne – místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes to řekl v České televizi v rozhovoru pro pořad Ekonomika ČT24. Dostavbu elektrárny přitom nová Rusnokova vláda označila za svou prioritu. Podle Pačese by o tom ale dočasný kabinet rozhodovat neměl – situace na trhu s elektřinou se totiž mění a místo hledání odpovědi na otázku, kdo bude elektrárnu stavět, by si měla česká administrativa nejdříve odpovědět na to, jestli má vůbec smysl ji dostavovat.

ČEZ počítá s tím, že rozhovory s uchazeči o dostavbu – americko-japonskou společností Westinghouse a česko-ruským konsorciem MIR.1200 – budou pokračovat na podzim. Václav Pačes míní, že času na rozhodnutí je dost.

Na druhou stranu se ale projekt bude postupně zdražovat s tím, jak se bude konečné rozhodnutí odsouvat. „Je to takový boj mezi tím rozhodnout a rozhodnout včas, pokud to rozhodnutí bude pozitivní,“ upozornil místopředseda dozorčí rady energetického gigantu.

„Fakt je, že situace na trhu s elektřinou se drasticky mění, zejména díky těžbě plynu z břidlicových hornin a také dotacím do obnovitelných zdrojů. Můj osobní názor – není to stanovisko ČEZu nebo kohokoliv jiného – je, že letos se nerozhodne o tom, jestli se bude dostavovat. Otázka není, kdo bude stavět Temelín, ale jestli vůbec se bude Temelín dostavovat,“ soudí místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes.

"Souhlasím s odstupujícím ministrem financí (Miroslavem Kalouskem – pozn. red.), že z čistě ekonomického hlediska dostavba Temelína není dobrý krok," konstatoval Pačes. Primární otázkou je tedy budoucí energetická soběstačnost země.

„Musíme si za prvé říct: Chceme být do budoucna co nejvíce soběstační v energetice? My nikdy nebudeme úplně soběstační – budeme vždycky dovážet plyn, budeme dovážet ropu. Tak alespoň v té elektřině,“ domnívá se bývalý předseda Akademie věd ČR.

Rozhovor s Václavem Pačesem (zdroj: ČT24)

Profesor Pačes zároveň nabádá k tomu, aby stát myslel na to, že tuzemské zásoby uhlí jsou omezené – a z dlouhodobého hlediska by podle jeho názoru bylo vhodnější směřovat je spíše do sektoru teplárenství než do výroby elektrické energie. „My budeme mít větší problém s teplárenstvím než s elektřinou,“ odhaduje Pačes. Že by při výrobě elektřiny mohlo být uhlí plnohodnotně nahrazeno solární nebo větrnou energií, nepředpokládá.

Vydáno pod