ČSSD: České firmy by měly dělat na projektech typu Hyperloop

Praha - Česko se konečně vymanilo po roce a půl z recese. Podle sociální demokracie je teď klíčem k úspěchu podpora investic všeho druhu, zejména je ale nutné vrátit Českou republiku mezi 10 technologicky nejvyspělejších zemí světa. „Musíme podporovat investice, které povedou k technologické vyspělosti. Musíme přemýšlet, proč Češi nestaví rychlodráhu mezi Los Angeles a San Franciskem,“ řekl na brífinku stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Strana chce rovněž podporovat export, výzkum a zefektivnit čerpání peněz z EU. Mezi její priority proto patří i schválení zákona o úřednících.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,7 procenta. „Je to dobrá zpráva, nadějný nádech. Okolo ČR se ale nic mimořádného nestalo, jsme na tom hůře než okolní země,“ řekl na tiskové konferenci Urban s tím, že ne vše záleží na tom, jak roste Německo a další sousední země. „Sami můžeme dělat něco pozitivního, když budeme mít vize. Musíme se vrátit k základnímu kameni. Máme tu mnoho šikovných lidí. Chceme nakopnout a modernizovat ekonomiku. Ty nejzajímavější věci by měly pocházet z ČR,“ podotkl Urban s tím, že právě návrat Česka na „technologické výsluní“ je tou pravou vizí do budoucna, o níž chce strana přesvědčit i společnost.

Nyní je podle sociálních demokratů nejdůležitější podpora exportu, který z velké části pomohl ekonomice z minusu. „CzechTrade a CzechInvest musí efektivně fungovat. Důležité je diverzifikovat trh, vyvážet do zemí mimo Evropu, jako třeba do Brazílie,“ konstatoval Urban.

  • „Návrhy, které sociální demokracie představila, se objevují všude, ať už z levice, nebo pravice. Nic objevného tam není,“ řekla v rozhovoru pro ČT24 komentátorka Hospodářských novin Julie Hrstková.

Export
Zdroj: ČT24

ČSSD také hodlá podporovat investice - třeba ty tuzemské, které se týkají dopravní infrastruktury nebo zateplování budov. Zasadit se chce rovněž o snížení cen elektrické energie. „Také je nutné něco udělat s efektivitou státní správy, podpořit výzkum,“ vyjmenoval některé priority Urban. Strana má už prý všechny projekty připraveny, detaily hodlá představit během předvolební kampaně.

  • „Co se týče podniků, mohou tam být nějaké daňové úlevy, nemusí to být ani náročné pro rozpočet. Pro domácnosti je tu třeba Nová zelená úsporám,“ prohlásila Hrstková.

Zákon o úřednících spěchá, připomíná ČSSD

Strana se rovněž zasadí o zefektivnění čerpání peněz z EU. „V první řadě musíme uhasit požár. Je ohroženo asi 150 až 250 miliard korun, které Česko nemusí dostat,“ připomněl stínový ministr financí Jan Mládek. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v této souvislosti připomněl nutnost přijetí zákona o úřednících, jež požaduje Evropská unie. „Je v zájmu ČR, aby tu fungovala výkonná a efektivní státní správa. Pravicová vláda promrhala moc času,“ myslí si Tejc. Zákon se podle něj už nestihne projednat před rozpuštěním sněmovny. ČSSD proto prosazuje svoji verzi, kde slibuje „konec smluvních či neoprávněných odměn“.

Mládek také uvedl, že sociální demokracie chce do roku 2018 zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc korun a bude se snažit restrukturalizovat státní rozpočet, aby byl více prorůstový. „To je ale spíš úkol až na rok 2015. Případná nová vláda vzešlá z předčasných voleb toho v listopadu a prosinci asi moc nestihne,“ dodal Mládek.

Vydáno pod