Ústavní soud dostal stížnost na solární daň

Brno - Někteří provozovatelé fotovoltaických elektráren podali k Ústavnímu soudu stížnost na takzvanou solární daň. Brání se proti rozsudkům nižších soudů, které odmítly jejich žalobu na Energetický regulační úřad (ERÚ). Ten obviňují, že záměrně zkreslil informace o návratnosti jejich investic a o výkupních cenách elektřiny.

„Účelové zkreslení je zcela zřejmé, protože ERÚ dával Ústavnímu soudu, který už jednou o solární dani rozhodoval, podklady, kterými měl doložit, že nebyla prolomena zákonem garantovaná patnáctiletá doba návratnosti investice do fotovoltaických elektráren. V těch podkladech je řada věcných i metodických chyb. Navíc podklady tam šly z úřadu dvakrát a pokaždé byly jiné, takže nemohly být oba správné,“ komentuje stížnost pro ČT24 mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Miloš Cihelka.

  • Provozovatelé fotovoltaických elektráren dále odmítají to, že garantované podmínky jejich podnikání se měnily za chodu. „Lidé, kteří investovali do fotovoltaiky, investovali za státem garantovaných podmínek a tyto podmínky byly po několika letech změněny,“ vysvětluje Cihelka.

Stížnost podalo několik soukromých firem investorů do fotovoltaiky. Česká fotovoltaická průmyslová asociace stížnost k Ústavnímu soudu podporuje, ale není účastníkem řízení.

Sněmovna v polovině srpna schválila návrh na omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách uvedených do provozu od příštího roku. Poslanci do novely navíc vložili požadavek, aby příjemci podpory museli od příštího roku prokazovat svoji vlastnickou strukturu. To má pomoci odkrýt vlastníky elektráren.

Účelem novely je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu.

Likvidační solární daň?

Novela dále snižuje odvod solární daně z dosavadních 26 procent na deset procent. Solární daň se však nově bude vztahovat na solární elektrárny uvedené do provozu do konce roku 2010 a bude trvat stejnou dobu, po jakou bude trvat právo na podporu.

Solární daň proto dlouhodobě kritizují zástupci fotovoltaiky. Zavedení daně podle nich naruší zákonem garantovanou návratnost investic u všech projektů a zhruba u 30 procent elektráren z roku 2010 poškodí jejich hospodaření natolik, že bude hrozit jejich krach.

Vyjádření Miloše Cihelky (zdroj: ČT24)