Koalice rozhodla: Snížená DPH pro léky, knihy, pleny a výživu

Praha – Snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH) bude platit od roku 2015. Koaliční strany se shodly, že léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelná dětská výživa budou zdaněny ve výši 10 procent, namísto původní patnáctiprocentní sazby. Ministerstvo financí návrh zapracuje do státního rozpočtu na příští rok.

Od roku 2015 dojde k další změně v rámci DPH. Hned od příštího roku by mělo dojít k zavedení snížené sazby daně ve výši 10 procent. Bude se týkat léků, knih, plen a nenahraditelné dětské výživy.

"Dnes jsme se v zásadě shodli na jednom z důležitých parametrů toho, jakým způsobem začneme naplňovat koaliční dohodu v daňové oblasti. Dohodli jsme se na tom, že by se od 1. ledna 2015 měla snížit sazba DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu," prohlásil premiér Bohuslav Sobotka po dnešním jednání koaliční rady.

Změny v daních připravilo dříve ministerstvo financí po svém. V návrhu se nepočítalo se sníženou sazbou pro plenky a dětskou výživu. Naopak přibyly tiskoviny. Premiérovi se nicméně podařilo se koaličního partnera přesvědčit a návrh změn v DPH byl zachován i pro pleny a výživu. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) naznačil, že jeho strana by chtěla na evropské úrovni domluvit výjimku, aby tyto položky byly zcela vyjmuty z povinnosti platit DPH.

Sobotka: Další změny v sazbách si ČR nemůže dovolit

„Pokud jde o jakékoli další změny v sazbách, ty nejsou součástí koaličního programu, nejsou dohodnuty v rámci koalice a měly by takové rozpočtové dopady, že si to ČR v tom nejbližším období těžko může dovolit,“ prohlásil k návrhu ministra Babiše předseda vlády.

Se zařazením léků do snížené sazby je ale Sobotka spokojen. „Pokud se podíváme na vládní priority, které máme ve vztahu ke státnímu rozpočtu v příštím roce, tak je zřejmé, že kromě snížení DPH také musíme najít peníze na valorizaci penzí, na zvýšení plateb do systému zdravotní péče, na navýšení investic do dopravní infrastruktury. V kontextu dalších priorit tedy pokládám 10 % jako novou sazbu za slušný a rozumný kompromis,“ řekl Sobotka ke sníženému DPH na léky.

„Když jsme ve velmi dramatické situaci konsolidovali veřejné rozpočty a rozhodli se pro to nejmenší zlo zvýšit DPH, tak všechny tři současné vládní strany to kritizovaly jako dramatickou chybu… No tak když je chtějí napravit, tak ať daně vrátí zpátky do té původní pozice a ať to nemaskují kosmetickou změnou třetí sazby, která to jen komplikuje,“ kritizuje rozhodnutí koalice bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kritici: Tři sazby znepřehlední daňový systém

Ani experti se příliš na zavedení tří sazeb netváří. Podle nich bude daňový systém nepřehledný. Není také jasné, kde vlastně vláda na zlevnění DPH vezme. Podle mluvčího ministerstva financí si to ale může vláda dovolit díky očekávanému příznivému vývoji české ekonomiky. Letos má růst o 1,7 % a v dalších letech až o 2 %. 

Proti změnám se staví nicméně opozice. „Třetí sazba DPH je krok zpátky, větší administrativní náklady a větší prostor daňovým únikům,“ myslí si místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

„Je to další výjimka a do daňového systému další komplikace. Přinese to dodatečnou administrativu pro podnikatele. Je to řízení sociální politiky skrz daňové zákony, což není ten nejefektivnější způsob, jak sociální politiku prosazovat,“ podotkl daňový expert PwC Martin Diviš s tím, že jednotná sazba DPH by byla optimálnější, byť by znamenala zdražení potravin a léků pro spotřebitele.

Vydáno pod