Ruští hackeři mají v rukou více než miliardu uživatelských jmen a hesel

Moskva - Ruští hackeři ukradli zhruba 1,2 miliardy kombinací uživatelských jmen a hesel k více než půl milionu e-mailových adres. Před únikem varovala americká společnost Hold Security, která se specializuje na odhalování podobných případů počítačové kriminality. Podle ní jde o dosud největší známý únik dat.

Firma Hold Security prohlásila, že po více než sedmi měsících práce identifikovala ruský kybernetický gang. Ten nyní uchovává největší objem ukradených dat. Gang údajně nemá jméno, americká firma mu však říká CyberVor.

Aby členové CyberVor takové množství dat získali, museli vykrást více než 420 000 webů. Seznam dotčených stránek prý zahrnuje i „mnoho lídrů“ z prakticky všech odvětví po celém světě, ale i malé weby nebo dokonce osobní internetové stránky.

Aleš Špidla, odborník na kybernetickou bezpečnost:

„Stopy většinou mizí do velkých zemí, které jsou nějakým způsobem v konfliktech s jinými. Typické jsou země jako Čína, Spojené státy, Rusko… Byznys s identitami a přihlašovacími údaji je jeden z největších.“

Firma zatím nezveřejnila názvy firem, jichž se údajné hackerské útoky dotkly. Odkázala se přitom na dohody o nezveřejňování a nechuť uvést názvy podniků, jejichž weby by se mohly stále stát terčem hackerského útoku, napsal americký list The New York Times. Ten na zjištění upozornil a dodal, že jistý nezávislý bezpečnostní expert na jeho žádost zmíněnou databázi ukradených dat prošel a potvrdil, že je původní.

Studio ČT24: Největší krádež hesel v historii internetu (zdroj: ČT24)