České dráhy nakoupí motoráky z Polska

Praha - Vozový park Českých drah se rozroste o nové motorové vlaky. Od polské firmy Pesa Bygoszcz je český provozovatel osobní železniční dopravy nakoupí za více než dvě miliardy korun. Dvouvozové motorové jednotky pro 120 lidí by měly začít jezdit v roce 2013 například mezi Plzní a Domažlicemi, Karlovými Vary a Chomutovem nebo Libercem a Českou Lípou. Jejich nákup bude asi z jedné čtvrtiny financovat Evropská unie. Dnes o tom informovala Mladá fronta Dnes.

Polská firma je podle vysoce postavených zdrojů z Českých drah a ministerstva dopravy vítězem soutěže, kterou ČD vyhlásily na podzim. „Vítězná firma je vybraná, běží jen odvolací lhůty,“ informoval zdroj. Pesa do Česka dodá celkem 31 vlakových jednotek. Do soutěže se kromě Poláků přihlásila ještě slovenská firma ŽOS Vrútky, ta však údajně chtěla o pětinu vyšší cenu, než bylo požadovaných 2,6 miliardy korun. Z Česka se nepřihlásil nikdo.

Na českých a moravských regionálních tratích se v posledních letech jako novinky rozšířily vlaky typu Regionova a CityElefant, další přírůstky již ale nelze očekávat. Podle generálního ředitele ČD Petra Žaludy totiž už společnost nové soupravy objednávat nebude. „Listopadová zakázka byla poslední,“ uvedl Žaluda.

Naopak pro dálkovou dopravu chtějí ČD získat 16 souprav Siemens Railjet od rakouských drah, které je koupí jako nové, ale nevyužijí je. „Ta cena je velmi výhodná, protože rakouské dráhy soutěžily u Siemensu velký objem,“ uvedl Žaluda. Cena jedné soupravy činí asi 330 milionů korun, nové vlaky by jezdily hlavně na trati mezi Prahou a Ostravou namísto pendolin, která by ČD přesunuly na trať mezi Prahou a Brnem.

Dieselová jednotka ČD řady 814
Zdroj: České dráhy