Berbr stanul před soudem. Vinu odmítl, rozporuje obžalobu z korupce

Události: Začal soud s Berbrem (zdroj: ČT24)

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, který s dalšími dvaceti lidmi čelí obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů v letech 2019 a 2020, se necítí vinen. Prohlásil to v pondělí u plzeňského okresního soudu. Berbr nemá podle svého obhájce zájem o uzavření dohody o vině a trestu a rozporuje obžalobu, podle níž mimo jiné svým vlivem ve fotbalovém prostředí ovlivňoval výběr rozhodčích pro utkání druhé a třetí ligy. Berbr bude před soudem vypovídat v úterý ráno.

Kromě Berbra stojí před soudem například někdejší sportovní ředitel FC Slavoj Vyšehrad Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grímm, bývalý prvoligový hráč Michal Káník a další rozhodčí, delegáti či fotbaloví funkcionáři, obžalovaný je také klub Slavoj Vyšehrad.

Berbr, Rogoz, Káník a Grímm se podle obžaloby dopouštěli žalovaných skutků jako členové organizované zločinecké skupiny. Rogoz, který rovněž prohlásil, že se necítí vinen, bude vypovídat v úterý po Berbrovi. Grímm, jenž naopak vinu přiznal a uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, o níž bude ještě soud rozhodovat, bude vypovídat jako poslední 18. května. Zájem o uzavření dohody projevil také Káník, jehož soud vyslechne 20. dubna.

Vinu cítí ještě dva obžalovaní, většina ostatních ji ale odmítla. Vinu odmítl i zástupce Vyšehradu, upozornil navíc na to, že klub už byl potrestán disciplinární komisí FAČR a neměl by tedy být za stejný skutek trestán dvakrát. Dva obžalovaní výpovědi odmítli.

Berbra a další lidi viní státní zástupce rovněž ze zpronevěry. Podle něj připravili Plzeňský krajský fotbalový svaz o víc než 2,32 milionu korun. Obžalovaní jednali podle státního zástupce jako členové organizované zločinecké skupiny.

Čtení obžaloby zabralo státnímu zástupci Janu Schollemu tři čtvrtě hodiny. Kvůli mimořádnému zájmu médií a kapacitě jednací síně rozdával soud už hodinu před začátkem jednání místenky, nakonec se ale do jednací síně dostali všichni zájemci. Z hlavního líčení se už od začátku omluvili dva obžalovaní, ostatní dorazili osobně.

Soudní líčení je rozepsáno na 45 dní do 7. prosince. Výslechy obžalovaných potrvají několik dní. Čtyři obžalovaní uzavřeli podle Scholleho dohodu o vině a trestu, jedním z nich je zmiňovaný Grímm, který v případu vystupuje jako spolupracující obžalovaný.

Úplatky a příslib kariéry za postup Vyšehradu

Státní zástupce viní Berbra, Rogoze a další z ovlivňování výběru hlavních sudí pro zápasy, z uplácení a přijímání úplatků v řádech desítek tisíc až po více než stotisícové částky za ovlivnění zápasu. V jednom případě podle obžaloby přijal úplatek i fotbalista týmu, který hrál proti Vyšehradu. Jindy vzal úplatek funkcionář klubu za nasazení slabších hráčů do utkání proti Vyšehradu, stojí ve spisu.

Jeden z obviněných rozhodčích podle obžaloby dostal za ovlivnění zápasu příslib kariérního postupu mezi hlavní rozhodčí v profesionálních soutěžích. Cílem jednání bylo dosáhnout postupu Vyšehradu ze třetí ligy do druhé a jeho udržení v druhé lize, což by klubu přineslo vyšší prestiž, výnosy i vyšší hodnotu jeho hráčů, uvádí státní zástupce v obžalobě.

Úplatky se podle něj týkaly například v květnu a červnu 2019 pěti zápasů Vyšehradu v třetí lize a v poté v srpnu utkání v druhé nejvyšší soutěži a dalších zápasů Vyšehradu v druhé lize v květnu a červnu 2020, ale i přátelského utkání s Motorletem Praha v únoru 2020 kvůli sázkám.

Až dvanáct let vězení

Berbrovi hrozí za činnost v organizované zločinecké skupině až dvanáct let vězení, Rogozovi, Grímmovi a Káníkovi až deset let, většině obžalovaných hrozí za uplácení nebo přijímání úplatku tresty do dvou či do čtyř let vězení.

Média bývalého rozhodčího Berbra dlouhodobě označovala za kontroverzní osobu s velkým vlivem na fotbalové sudí. Rogoz v minulosti čelil obvinění, že se coby funkcionář příbramského klubu pokusil uplatit hráče Českých Budějovic a ovlivnit tím utkání v dubnu 2013. Soud ho však zprostil obžaloby. Káník zase figuroval v jiné kauze ovlivňování výsledků. Vyšehrad byl kvůli úplatkářské aféře vyloučen z třetí ligy.