Národní muzeum vystavuje vzácné předměty a sošky ze Sýrie

Dvacítka vzácných předmětů z doby železné a bronzové původem ze Sýrie je k vidění v Národním muzeu. Čeští odborníci na restaurování a konzervování se ve spolupráci s archeology podíleli na jejich záchraně, a to v rámci vládního programu, který má pomoct ochránit světové kulturní dědictví ve válkou zasažené Sýrii. Výstava s názvem Obnovená tvář potrvá do 10. května.

Předměty pocházejí z doby bronzové, železné a také z období antiky. Archeologové je nalezli na různých místech Sýrie a odborníci z restaurátorských a konzervačních dílen Národního muzea je zrestaurovali.

„Mezi nejvzácnější předměty z Národního muzea v Damašku, které prošly procesem restaurování a konzervace, patří například bronzové sošky a bronzová jehlice z naleziště Ugarit a tři kamenné náhrobní reliéfy z Palmýry (dvě sochy žen a jedna socha muže),“ uvedla mluvčí muzea Kristina Kvapilová. Výstava vznikla ve spolupráci s Generálním ředitelstvím pro památky a muzea Syrské arabské republiky.

„Jako prestižní instituce s mezinárodním přesahem se Národní muzeum snaží pomáhat tam, kde je světové kulturní dědictví ničeno a poškozováno a k jeho záchraně je zapotřebí pomoc odborníků s vysokou odborností a vynikající praxí,“ doplnil generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Události: Syrské památky v Národním muzeu (zdroj: ČT24)

Při konzervátorských pracích podle něho upřednostnili odborníci z Národního muzea využití technologických postupů a materiálů, které nenaruší komplexní hodnotu předmětu a jeho jedinečnou autentičnost.

Národní muzeum přispívá každoročně prostřednictvím Generálního ředitelství památek a muzeí Syrské arabské republiky k záchraně světového kulturního dědictví v Sýrii, mimo jiné také tím, že pro tamní restaurátory a konzervátory zajišťuje část materiálu, kterého je v této blízkovýchodní zemi nedostatek.

Vedle Sýrie se Národní muzeum podílelo například na záchraně předmětů kulturní a historické hodnoty v Afghánistánu, Súdánu a v současnosti i na Ukrajině. Aktuálně také spolupracuje na záchranně mineralogické sbírky poničené požárem ve slovenské Banské Štiavnici.

Rozhovor s ředitelem Národního Muzea Michalem Lukešem (zdroj: ČT24)