Vnitro chce zpřesnit podmínky pro kandidaturu u prezidentských voleb

Události: Ministerstvo vnitra chce zpřesnit pravidla prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Před týdnem skončily prezidentské volby. Ministerstvo vnitra se už teď zabývá úpravou jejich pravidel, chce třeba zpřesnit podmínky pro kandidaturu. Ke změnám politiky vyzval Nejvyšší správní soud.

Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nelze podat kandidátní listinu před vyhlášením volby. Tento verdikt vyřadil z boje o prezidentský úřad Denisu Rohanovou, která se opírala o podporu bývalých poslanců.

Soud také mezi kandidáty doplnil Karla Diviše. Některé z neuznaných podpisů totiž podle rozhodnutí uznány být měly. Chybu soud viděl zpravidla u programu na rozpoznání textu, kde někdy pochybení neodhalila ani manuální kontrola.

Ministerstvo vnitra v reakci na to uvedlo, že rozhodnutí respektuje a zohlední ho ve své budoucí praxi. Podmínky pro kandidaturu se ale i tak mají upravit. Resort pracuje na analýze toho, co vše bude nutné zpřesnit. „Mohu garantovat, že vnitro do konce roku ty upřesňující změny předloží, abychom věděli, v jaké chvíli může dát zákonodárce svůj podpis,“ říká k tomu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podobně mluví i koaliční partneři. Zpřesnit se podle nich má to, zda zákonodárce může podpořit pouze jednoho, nebo více kandidátů. Ohledně podpisů občanů očekávají debatu o tom, zda snížit potřebný počet nebo změnit systém sběru či kontroly.

„Každý přístup má svá pro a proti. Buď nižší číslo, ale bude nutné je ověřovat, anebo můžeme zachovat bez ověření, ale pak je třeba jiný mechanismus kontroly,“ komentuje možné změny předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Možnou variantu, ve které by se k podpoře petic mohly využít datové schránky nebo checkpointy, zmínil i soud. Podle některých politiků to ale může přinést i nevýhody. „Pokud se bude chtít zúčastnit starší generace – třeba starší, než jsem já – tak s počítači mají někteří starší lidé problém,“ namítá místopředsedkyně ústavně-právního výboru Vladimíra Lesenská (SPD).

Podle předsedy výboru Radka Vondráčka (ANO) budoucí praxi napoví současné rozhodnutí soudu. Podle něj by se spíš než zákon měla změnit práce ministerstva vnitra. „Jestliže je někde problém, tak ani ne v tom sběru, ale v té kontrole, takže je to věc podzákonných předpisů, nějaké metodiky,“ říká Vondráček.

Koaliční i opoziční politici mluví o tom, že pokud někoho podpoří poslanci či senátoři, má jít jen o ty s aktuálním mandátem. Dle soudu je to tak samozřejmé, že ani není potřeba výslovného zpřesnění v zákoně.