PŘEHLEDNĚ: Voliči v druhém kole rozhodnou o hlavě státu. Žluté lístky dostanou v místnostech

Události: Co potřebujete vědět k volbě hlavy státu (zdroj: ČT24)

Po čtrnácti dnech se v pátek ve dvě hodiny odpoledne opět otevřely volební místnosti. V první den bude možné vhodit hlas jednomu ze dvou prezidentských kandidátů do deseti do večera. V sobotu pak od osmi ráno do dvou odpoledne. Proti prvnímu kolu se mění jedna věc – lístky lidé dostanou až ve volební místnosti.

Ve druhém kole prezidentské volby mohou lidé vybírat ze dvou lístků, tedy ze dvou postoupivších kandidátů – Petra Pavla a Andreje Babiše (ANO). „Dva žluté hlasovací lístky s informací, že to je pro druhé kolo, obdrží volič až přímo od okrskové volební komise. Spolu s úřední obálkou, ta je barvy šedé,“ popsal ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Jako u všech minulých voleb je nutné s sebou mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Ti, kteří si zažádali o voličský průkaz, ho musí komisi odevzdat. „Pokud jste si zažádal o voličský průkaz, máte ho, ale na poslední chvíli se změnily plány a půjdete do té své domovské volební místnosti, tak i tehdy si ten voličský průkaz musíte vzít s sebou. V případě, že ho nebudete mít, tak vás nenechá (komise) odvolit,“ zdůraznil Jirovec.

Do úřední obálky pak každý vkládá jen jeden lístek. Neplatný hlas bude ve chvíli, kdy bude lístek úplně přetržený, vhozený do volební urny bez obálky nebo do obálky vložený jiný kus papíru. „Když je nějak pomačkaný, že se vám ohne růžek, tak to nevadí,“ podotkl Jirovec. Neplatné by bylo hlasování také ve chvíli, kdy by volič vložil do obálky lístky pro oba kandidáty.

Ti, kteří jsou kvůli covidu-19 buď v izolaci, nebo karanténě, si mohli do čtvrtečních osmi večer telefonicky zažádat na úřadě, v místě, kde stonají, o zvláštní přenosnou volební schránku. Ostatní nemocní nebo nemohoucí mohou toto učinit i v průběhu voleb. Ačkoliv volby končí v sobotu ve dvě hodiny odpoledne, komise nechají dovolit všechny lidi, kteří budou v tento čas ještě ve volební místnosti.

Ředitel odboru voleb Jirovec k začátku 2. kola prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Ve druhém kole prezidentské volby se rozhodlo volit v izolaci s covidem-19 celkem 934 lidí, o volební schránku si požádalo 264 voličů, do drive-in stanovišť jich přijelo 670. České televizi to sdělili mluvčí jednotlivých krajů. Lidé v izolaci s covidem-19 mohli volit v prvním i druhém kole prezidentské volby nebo drive-in stanovištích nebo právě díky zvláštní volební schránce. Celkem ve druhém kole využilo tyto možnosti o 571 nakažených voličů více.

Sčítání hlasů

Bývá zvykem, že výsledek prezidentských voleb se veřejnost dozví ze všech typů voleb nejrychleji. Před pěti lety vystoupil Miloš Zeman s vítězným projevem už v půl páté odpoledne. Podobně rychlý výsledek očekávají statistici i letos. „Dalo by se říci, že jak pro voliče, tak pro okrskové volební komise je zpracování sčítání hlasů při prezidentských volbách skutečně to skoro nejjednodušší,“ sdělil mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Zatímco v prvním kole voleb v roce 2018 ukončilo nejvíc volebních komisí sčítání kolem třetí hodiny odpoledne, ve druhém se sčítalo ještě rychleji – v průměru o dvacet minut. Jednoduše proto, že kandidátů ubylo. „Z minulosti víme, že u prezidentských voleb skutečně devadesát procent všech volebních okrsků jsou ta data sečtena někdy kolem půl čtvrté v tom druhém kole. Takže skutečně je to velice rychlé,“ řekl Cieślar.

Sčítání hlasů v komisích mohou podle mluvčího statistiků v krajním případě zbrzdit technické problémy nebo zimní počasí, které nedovolí převoz hlasovacích lístků. Ze zákona mají volební komise na sečtení hlasů 24 hodin. Že by ho u prezidentských voleb naplno využily, se ale nepředpokládá.

V prvním kole hlasování byl letos rekordně vysoký zájem. Zatímco v prvních dvou přímých volbách prezidenta přišlo necelých 62 procent voličů, letos to bylo téměř o půl milionů lidí více – přes 68 procent voličů. Účast tak byla dokonce vyšší než ta ve druhém kole v roce 2018. Data se ale regionálně výrazně liší.