Vláda připravuje novou energetickou koncepci. Upřednostní jádro, šanci dá i vodíku

Události: Vládní energetická koncepce (zdroj: ČT24)

Vláda připravuje novou energetickou koncepci. Ministr průmyslu Josef Síkela (za STAN) dokončuje její základní teze, které chce předložit kabinetu. Soustředit se chce hlavně na úpravu využívaných zdrojů energie, aby Česko nebylo tak závislé na Rusku. O takovém plánu mluvil premiér Petr Fiala (ODS) už loni na jaře, agendu ale změnila válka na Ukrajině.

„Ruská agrese proti Ukrajině ukázala, jak nemoderní a nebezpečný náš přístup i zdroje jsou,“ poznamenal ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN). A právě obnovitelné zdroje – tedy jejich nedostatečné zastoupení v dosavadním energetickém mixu – jsou podle něj jedním z největších problémů.

Vzniknout tak má plán, jak se zbavit závislosti na ruských energiích. Hlavním zdrojem má být jádro, stát se ale podle ministra Síkely chce zaměřit i na moderní technologie, jako je třeba vodík.

Novou energetickou koncepci Fiala avizoval už loni v dubnu

Nová koncepce ještě není, přesto už ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) jeho kabinet plní některé body, které se v ní objeví. „To, že jsme museli některé věci zrychlit, je dáno tím, že se musíme zbavit závislosti na ruských zdrojích mnohem rychleji, než byly původní úvahy,“ doplnil premiér Fiala.

„V prvním kvartálu přinesu na vládu něco jako strategické teze budoucí energetické koncepce, která už akutně potřebuje nejen oprášit, ale úplně jiné pojetí,“ doplnil ministr Síkela.

Předseda vlády ale už loni v dubnu – na kongresu ODS – sliboval plán, jak bojovat se zvyšujícími se cenami energií. „Chci, aby naše vláda v nejbližších týdnech přišla s komplexním pětiletým projektem. (…) Jeho cílem bude zajištění energetické bezpečnosti České republiky,“ avizoval tehdy.

Nicméně úpravu energetické koncepce má vláda v plánu legislativních pracích až na letošní rok, což kritizuje opozice.

„Tato vláda není schopná připravit si plán ani na deset měsíců, natož deset let. Bude bohatě stačit, když aktualizuje energetickou koncepci,“ míní místopředseda sněmovny a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Chápu, že pan premiér žádný energetický plán nemá, protože ještě nevyřešil ani to, co trápí občany a firmy nyní,“ uvedl místopředseda hospodářského výboru sněmovny Radim Fiala (SPD).