Roste zájem o soláry i tepelná čerpadla. Firmy nestíhají uspokojit poptávku zákazníků

Události ČT: Roste zájem o solární panely a tepelná čerpadla (zdroj: ČT24)

Zájem Čechů o dotace na fotovoltaiku a tepelná čerpadla je letos rekordní. Stát v tomto roce přijal už více než 56 tisíc žádostí, což je téměř čtyřikrát víc než v loňském roce. Zvýšenou poptávku zaznamenávají firmy napříč celou republikou. V některých případech nestíhají. Zájemci si tak mohou počkat i o několik měsíců déle.

To, že firmy momentálně nestíhají uspokojit poptávku zákazníků, potvrzuje i Lukáš Houska, který už solární panely na svém domě má. Používá je na ohřev vody. Nyní si však pořídil další na výrobu elektřiny. Objednal je už koncem dubna, instalaci však firma dokončila až v říjnu.

Kvůli jedné chybějící součástce však nové solární panely stále nejsou funkční. „Realizace měla být za devět až šestnáct týdnů. Já čekám už nějaký třiatřicátý týden a ještě pořád ta technologie nefunguje,“ popsal Houska. Fotovoltaika ho přišla na 560 tisíc korun, dvě stě tisíc by měla tvořit dotace. Předpokládá, že se mu investice vrátí do pěti let. 

Čeká se i na tepelná čerpadla

Podobný problém teď mohou mít všichni zájemci, a to nejen o fotovoltaiku, ale i tepelná čerpadla. Zájemců totiž přibývá napříč celou republikou, některé firmy nestíhají. 

„Objednávky, které teď dostáváme, směřujeme až někam do léta z hlediska skutečné realizace, protože to není jen o těch kapacitách lidských, ale začíná to být problém i z hlediska dodávek některých klíčových komponent,“ uvedl ředitel firmy Solar Global Zdeněk Tříska. 

Jenže právě i dostatek kvalifikovaných pracovníků bývá někdy obtíž. „V současné době je tím největším problémem navýšená poptávka, kdy potřebujeme šikovné ruce a chytré hlavy k tomu, abychom poptávku dokázali uspokojit,“ sdělil Jiří Polívka z divize bytových domů společnosti AC Heating. 

„Momentálně plánujeme investici padesát milionů eur, abychom celkově zvedli kapacitu minimálně pětinásobně,“ přiblížil finanční ředitel divizního závodu Daikin Brno Ondřej Vendolský. 

Žádostí o dotace přibývá

Rostoucí poptávku dokazují i žádosti o příspěvek. Na solární panely je to letos téměř čtyřikrát tolik, v případě tepelných čerpadel až třikrát víc než minulý rok.

„Návratnost fotovoltaiky i s dotací při cenách energií před válkou se pohybovala kolem deseti, jedenácti až dvanácti let. Teď, díky cenám energií, padá zhruba na polovinu,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. 

I z tohoto důvodu se nyní očekává, že zájem o příspěvky na solární panely a tepelná čerpadla bude v Česku i nadále narůstat.