Na nádraží v Praze se objevuje stále více uprchlíků ze Sýrie. Jedná se o vzniku provizorního zázemí

Události: Migranti na pražském hlavním nádraží (zdroj: ČT24)

Na hlavním nádraží v Praze se shromažďují migranti, často jde o lidi prchající ze Sýrie. Většina z nich prošla lustrací na jednom z registračních míst a dostali výjezdní příkaz. Znamená to, že mohou v tuzemsku zůstat až třicet dnů. Pokud si do té doby nezažádají o speciální vízum, musí po této lhůtě Česko opustit. Na nádraží by pro ně mohlo vzniknout provizorní zázemí.

Před válkou v Sýrii uprchli do Turecka, nyní se mladí Syřané snaží dostat dál na Západ a doufají v lepší život. Podle výpovědí některých migrantů je jejich cílovou destinací Německo. V Praze tak nejčastěji čekají na vlak nebo na domluvený odvoz.

„Můj bratranec chce jet do Holandska. A tady můj kamarád by rád jel do Německa. Můj bratr chce také do Holandska,“ říká Syřan Gailp a dodává, že doufá, že bude moci rychle odjet. Jinak prý možná bude spát na lavičce před nádražím.

Podle policejního prezidenta Martina Vondráška je Česko pouze tranzitní zemí. „Na vnitřní hranici neexistuje žádné dobré řešení této situace a cizinec zpravidla dosáhne místa určení. Toho místa, kam chce dojít,“ vysvětluje.

Jeden až dva dny na nádraží

Většinou proto migranti stráví na hlavním nádraží jen jeden nebo dva dny. V posledních dnech jich však výrazně přibylo. Všímají si toho i dobrovolníci, kteří jim pomáhají. „Za poslední týden jsme zažili rekordní čísla. V pátek tady bylo přes noc 260 lidí, v sobotu 210,“ podotýká dobrovolnice z iniciativy Hlavák Veronika Dvorská.

Někteří z migrantů jsou přitom na cestách už roky. Často mají v nohách stovky kilometrů. Dobrovolníci jim proto ošetřují i menší zranění. Je mezi nimi také Amin, který požádal o azyl v Česku už před lety. Dnes má české občanství a pracuje jako zubař. „Důvod, proč lidé odešli ze Sýrie i v roce 2012, 2013, proč já jsem odešel v roce 2014,  je pořád stejný. Režim (Bašára) Asada, válka, kterou spustil proti nám,“ říká Amin.

Pro Syřany, kteří Českem jen projíždí a potřebují někde přečkat pár hodin, by mohlo na pražském hlavním nádraží vzniknout provizorní zázemí, například přistavený vagon nebo vyhřívaný stan. O tom, aby migranti měli zajištěné alespoň základní potřeby, jedná už se Správou železnic a Českými drahami i vládní zmocněnkyně pro lidská práva.