Celníci odhalili nelegální výrobce cigaret, daňové úniky přesáhly 170 milionů korun

Události: Nelegální výroba cigaret (zdroj: ČT24)

Celníci během dvou rozsáhlých razií na několika místech republiky objevili tuny tabáku, miliony kusů cigaret či velmi výkonné linky na výrobu cigaret a dalších tabákových výrobků. Rozkryli daňové úniky dohromady za víc než 170 milionů korun. Po první akci policisté obvinili čtrnáct osob z krácení daní. Při druhé celníci odkryli mezinárodní skupinu osob, která obchodovala s nelegálně vyráběnými cigaretami na území více států. Kriminalisté stíhají dvanáct podezřelých.

Při první akci s krycím názvem Kolosseum odhalili celníci daňový únik ve výši nejméně 130 milionů korun. Při prohlídkách našli na Olomoucku sklad a kompletní výrobní linku a technologii na výrobu cigaret, balicí linku na cigaretové krabičky, sušárnu na tabák a dieselagregát na výrobu elektrické energie.

Generální ředitel celní správy Marek Šimandl na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že za posledních deset let evidují šestadvacet trestních případů týkajících se nelegální výroby tabákových výrobků, při kterých se zajistilo téměř 115 milionů kusů cigaret a více než 380 tun tabáku. „Zejména případ Kolloseum je největší v oblasti odhalování nelegálních výroben za mnoho let zpátky, a to i v celoevropském měřítku,“ prohlásil. Na případu celníci spolupracovali s tabákovými společnostmi působícími v Česku.

Vybavení a organizovanost prověřované skupiny podezřelých osob bylo opravdu mimořádné. „Celníci se doposud s tak výkonným a moderním výrobním zařízením nesetkali,“ uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková. Linka stihla vyrobit až pět tisíc kusů cigaret za minutu. Podezřelí se podle mluvčí celníků chovali velmi obezřetně a konspirativně. „Jako krycí náklad používaly obaly od cukrovinek a sladkostí s italským popisem, který se našel ve výrobně,“ dodala mluvčí.

Zástupce ředitele sekce pátrání celní správy Michal Šimůnek novinářům řekl, že náklady skupiny na výrobu jedné cigarety byly pět haléřů.

Při razii bylo zadrženo čtrnáct lidí, z toho čtyři jsou Češi, osm Ukrajinců, jeden Bulhar a jeden Rumun. Všechny policie obvinila za krácení daní, jsou ve vazbě a hrozí jim pět až deset let vězení. 

Podle serveru iRozhlas je mezi obviněnými podnikatel Vlastislav Římský, o kterého se zajímala policie i kvůli dalším kauzám. Po jeho bývalé firmě vymáhá ministerstvo obrany stovky milionů za nekvalitní dodávku bot pro vojáky. „Se nehněvejte, ale já nemohu poskytovat žádné informace,“ reagovala na dotaz Římského advokátka Nina Rydlová. 

Při prohlídkách celníci zajistili přes sedmnáct milionů kusů cigaret, pětadvacet tun tabáku a tabákového odpadu, desítky palet výrobních komponentů, například filtrů, papíru, náústkového papíru či velké množství obalového materiálu. Objevili i finanční hotovost v různých měnách, v přepočtu zhruba 3,8 milionu korun. S ohledem na množství zabaveného materiálu se na vyklízení areálu a odvozu podíleli také vojáci a hasiči. 

Celníci zasahovali i na Plzeňsku

Během druhé akce nazvané Capello celníci na Plzeňsku a v Praze zajistili více než šest milionů cigaret, dvě tuny tabáku, dvě tuny tabákového odpadu, komponenty k výrobě cigaret, výrobní linku, řezačku tabáku i dva kamiony, které sloužily k distribuci vyráběného zboží. Způsobenou škodu na spotřební dani vyčíslili v tomto případě na víc než třiačtyřicet milionů korun.

I když k zastírání nelegálního podnikání pachatelé často měnili místa předávky zboží, podařilo se celníkům zmapovat jejich pohyb. Rozkryli mezinárodní skupinu osob, která obchodovala s nelegálně vyráběnými cigaretami na území více států. „Zadrželi třináct osob cizí státní příslušnosti, z toho dvanácti osobám bylo sděleno obvinění a tři jsou stíhány vazebně,“ informovala Kaňková.

Oba případy dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.