Poslanci se přou o fungování sněmovny. Koalici vadí obstrukce, opozici harmonogram

Události: Poslanci se znovu sejdou na konci srpna (zdroj: ČT24)

Minulou středu se, alespoň na několik následujících týdnů, naposledy sešli poslanci. S další schůzí se počítá až na konci srpna. Chod sněmovny podle pětikoalice ovlivňuje současná situace a nutnost reagovat zákony například na válku na Ukrajině. Kritizuje ale také obstrukce opozice. Ta naopak vládě vytýká málo času na vlastní návrhy nebo změnu harmonogramu dolní komory.

Poslanci dokončili projednávání bezmála pěti desítek zákonů. Některé z nich ještě čekají na debatu v Senátu, podpis prezidenta nebo zveřejnění ve Sbírce. Předloh, u kterých projednání zatím dokončené není, je nyní v dolní komoře parlamentu necelá stovka.

„Výkonnost nechci měřit co do počtu, kvantity zákonů. Důležitá je zejména kvalita. Je celá řada věcí, které se povedly. V řadě zákonů, kterým se přezdívá lex Ukrajina, jsme byli schopni velmi rychle zareagovat,“ hodnotí předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Určité zpoždění koalice připouští v případě některých implementačních norem. Vinu za to dává především minulému kabinetu ANO a ČSSD. Nyní opoziční hnutí ale argumenty současné vlády odmítá. „Ztratila mnoho času předkládáním úplně nesmyslných návrhů v prvním čtvrtletí. Výsledkem toho byly dlouhé diskuse. Potom vláda nezvládá to, co zvládat má, tedy priority,“ řekl místopředseda dolní komory Karel Havlíček (ANO).

Kratší středeční jednání

Podle koalice chod dolní komory brzdí opoziční obstrukce. Dlouhá jednání, a to i přes noc, provázela například novelu pandemického zákona nebo snížení plateb za státní pojištěnce. V reakci na to se ustavila i speciální komise, která řeší možné změny jednacího řádu. Znovu se sejde po prázdninách.

Opozice ale tvrdí, že na vině je změna sněmovního harmonogramu. Koalice pravidelná jednání kabinetu přesunula z pondělí, kdy dolní komora nejedná, na středu. Pokud jde o týden, kdy je schůze, bývají středeční jednání kratší. V minulém volebním období trvala do večera. Nyní obvykle končí ve dvě odpoledne. Opoziční politici také volají po tom, aby se víc dostávalo i na jejich návrhy.

„Zrušili to, aby mohla sněmovna jednat ve středu odpoledne. Odmítají všechny konstruktivní návrhy a pak to vypadá, jak to vypadá. Za to, jak funguje sněmovna a vláda, nese odpovědnost vládní většina,“ kritizoval šéf SPD Tomio Okamura.

Podle místopředsedkyně sněmovny Věry Kovářové (STAN) si opozice čas ubírá sama. „Bere si přestávku, obstruuje některé naše zákony, které musí být schváleny. Pak samozřejmě je potřeba dát přednost zákonům z naší dílny,“ míní.

V jednacím sále by se poslanci znovu měli sejít na konci srpna – například nad ratifikací vstupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance.