Česko v sobotu zasáhnou bouřky. Horko nepoleví, bude až 34 stupňů

Česko v sobotu zasáhnou bouřky, které ojediněle budou silné. Horko zatím nepoleví, na Moravě a ve Slezsku bude 31 až 34 stupňů Celsia. Na západě bude o něco chladněji, maximální teploty se budou pohybovat od 26 do 30 stupňů, informoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění před sobotními bouřkami platí pro všechny kraje. První silnější bouřky se podle meteorologů mohou ojediněle objevit v sobotu ráno na západě a severozápadě Čech. Dopoledne se bouřková činnost přechodně uklidní, odpoledne a večer se pak silné bouřky místy čekají na celém území.

Doprovodí je přívalový déšť, nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině nebo kroupy, uvedli meteorologové.

I přes očekávané bouřky zůstává v platnosti upozornění ČHMÚ na nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Meteorologové zároveň vyhlásili pro část Moravskoslezského kraje smogovou situaci kvůli vysokým koncentracím přízemního ozonu v ovzduší. Lidé by tam měli omezit fyzickou zátěž. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti.

Výstraha platí do odvolání a týká se okresů Frýdek-Místek, Karviná a Ostrava-město. Hodinový průměr troposférického ozonu tam překročil informativní prahovou hodnotu 180 mikrogramů na metr krychlový. 

Tropické počasí panuje v Česku už několik dnů. Například ve čtvrtek meteorologové naměřili na několika místech přes 36 stupňů, nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde teploměry ukázaly 37,3 stupně Celsia.

Teploty v Česku i  během pátku stoupaly nad tropických 30 stupňů Celsia, rekordní maxima jako v předchozích třech dnech ale meteorologické stanice měřící alespoň 30 let nezaznamenaly. Teploty totiž často nestačily na hodnoty z roku 2015, kdy teploměry ukázaly 36 až 37 stupňů Celsia. „Dnes bylo nejtepleji ve Strážnici na Hodonínsku 35,4 stupně,“ dodala Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).