Koalice se shodla na růstu plateb za státní pojištěnce v příštích letech

Vládní koalice se dohodla na růstu plateb státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce, nezaměstnané a další takzvaně státní pojištěnce v příštích letech. Po letošním plánovaném snížení měsíční platby za jednoho pojištěnce na v průměru 1767 korun, by tak v příštím roce měla tato částka vzrůst zhruba na 1900 korun. Do roku 2025 by pak měla postupně růst nad dva tisíce měsíčně. Původní, úspornější, návrh se nelíbil lidovcům. S tím nynějším souhlasí.

„Ano, to je přijatelné, hlavní prioritou pro nás je, aby byla pravidelná valorizace,“ řekl místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL).

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jde o správnou částku. „Je to správná dohoda, která je ku prospěchu pacientů,“ uvedl Válek.

Opoziční ANO i SPD považují navržený automatický růst plateb státu za nedostatečný. Zároveň nesouhlasí s letošním snížením platby státu za své pojištěnce o 14 miliard. Zatímco hnutí SPD znovu připouští sněmovní obstrukce, ANO už s nimi u tohoto zákona nepočítá.

Pozitivní posun

„Zdravotnictví musí zůstat naší prioritou, nemůžeme omezovat zdravotní péči, nemůžeme dopustit, aby se připlácelo,“ komentovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Dodala, že je to stále málo, ale jde „o pozitivní posun.“

Letošní plán na valorizaci plateb za státní pojištěnce kritizuje Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. Kabinet letos platby snížil o 400 korun a na úroveň před tímto škrtem se má dostat až v roce 2025. Podle odborářů tempo nereflektuje inflaci a může ohrozit kvalitu péče.

Podle předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníkové hrozí další prohloubení personálních problémů nemocnic. „V nemocnicích chybí přes tři tisíce všeobecných sester, chybějí lékaři, sanitáři a další zaměstnanci všech zdravotnických i nezdravotnických profesí. V nemocnicích se kvůli chybějícím zaměstnancům zavírají oddělení nebo jejich části, což zhoršuje dostupnost péče,“ uvedla.