Nad Kyjevem opět zavlála česká vlajka, velvyslanectví po měsíci a půl znovu funguje. V pátek zavřou dočasné konzuláty

České velvyslanectví v Kyjevě je opět otevřené. Ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že se vrátili diplomaté, kteří úřad opustili 24. února po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Později byl uzavřen i konzulát ve Lvově. Čeští diplomaté dočasně působili z Košic a vyjížděli do Užhorodu, tyto provizorní konzuláty ale přestanou fungovat v pátek.

„Slavnostně jsme vztyčili před českou ambasádou v Kyjevě českou státní vlajku a znamená to znovuobnovení  české diplomatické přítomnosti v hlavním městě Ukrajiny,“ řekl zástupce velvyslance Jiří Preclík. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý uvedl, že stát zvažuje všechny kroky vedoucí k tomu, aby ČR mohla mít ve všech směrech co nejnormálnější vztahy s Ukrajinou.

Ministerstvo zahraničí chystá i znovuotevření generálního konzulátu ve Lvově. Zavřou naopak provizorní zastupitelské úřady zřízené poblíž ukrajinských hranic v sousedních zemích – v Košicích a Přemyšlu – a v příhraničním ukrajinském Užhorodě. Ministerstvo oznámilo, že přestanou fungovat k 15. dubnu. 

Velvyslanectví České republiky v Kyjevě bylo zavřené od 24. února, lvovský generální konzulát od následujícího dne. Velvyslanec Radek Matula se svým týmem přijel 27. února do Česka. Konzulát v Košicích, odkud diplomaté několikrát týdně dojíždějí i do Užhorodu, funguje od poloviny března. Další provizorní konzulát vznikl v polském příhraničním městě Přemyšl.