Na aplikaci pro hlášení cen nafty a benzinu zaútočili hackeři

Na aplikaci ministerstva financí, kam mají čerpací stanice denně hlásit průměrné prodejní ceny pohonných hmot, zaútočili hackeři. Byla ve středu asi hodinu nedostupná. Ministerstvo tak o den posune termín, dokdy musí čerpací stanice zaslat kompletní data od 15. února do 15. března včetně. Prodejci na to nyní mají čas do čtvrtečních 12:00, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss. Podle bezpečnostní firmy Check Point se v prvním březnovém týdnu proti období před začátkem války na Ukrajině zvýšil počet kybernetických útoků na české firmy o 31 procent.

„Aplikace ministerstva financí na reporting průměrných prodejních cen nafty a benzinu veřejných čerpacích stanic byla dnes (ve středu, pozn. red.) ráno pod hackerskými útoky a z toho důvodu zhruba hodinu nedostupná. Aktivita na stránce mnohonásobně přesáhla počet reportujících subjektů,“ řekl Weiss.

Původ hackerského útoku ministerstvo zjišťuje, primární bylo obnovit funkčnost systému, což se podařilo. „Naši IT specialisté útok odrazili a zabezpečili aplikaci, která znovu bez problémů funguje. Z tohoto důvodu prodloužíme termín první reportovací povinnosti o jeden den,“ dodal mluvčí.

Kompletní data od 15. února do 15. března včetně tak bude ministerstvo od veřejných čerpacích stanic požadovat do čtvrtečních 12:00. „Do aplikace již první stovky subjektů odreportovaly prodejní ceny nafty a benzinu s cílem prokázat přiměřenost svých čistých marží,“ uvedl Weiss. Ministerstvo uvedlo, že povinnost hlásit ceny se týká více než 2800 veřejných čerpacích stanic.

Ceny benzinu a nafty klesají

Zjišťování výše marží čerpacích stanic je jedním z nástrojů vlády kvůli rekordním cenám pohonných hmot. Vláda v reakci na růst cen před týdnem rozhodla také o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Ceny benzinu a nafty dál klesají. Litr benzinu Natural 95 zlevnil v úterý v mezidenním srovnání o 82 haléřů na 45,72 koruny, nafta zlevnila o 85 haléřů na 48,37 Kč. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Stoupl počet kybernetických útoků na české firmy

Bezpečnostní firma Check Point ve středu informovala, že zatímco na začátku roku čelila každá česká organizace v průměru zhruba tisícovce kyberútoků týdně, na začátku března činil průměrný týdenní počet na jednu českou společnost 1777 útoků, což je dosavadní maximum.

„Zdá se, že hackeři se na začátku války soustředili na vojenský konflikt, ale po dvou týdnech se rozkoukali a vrátili se k normální činnosti. Nadále vidíme řadu kyberútoků na vládní a vojenské cíle a také různé hrozby a podvody, které se maskují za válečná témata a snaží se zneužít zájmu lidí o válku a jejich ochotu pomoci,“ uvedl za společnost Daniel Šafář.

Počet kybernetických útoků na české organizace se dlouhodobě drží nad celosvětovým průměrem. Ten činil v minulém týdnu 1266 útoků na jednu organizaci, což je o 14 procent více než před začátkem konfliktu. Průměrný týdenní počet útoků na jednu organizaci na Ukrajině byl v minulém týdnu 1466, což je o pětinu více.

Check Point zaznamenal v prvních dnech konfliktu výrazný nárůst kyberútoků na ukrajinský vládní a vojenský sektor. V uplynulém týdnu sice došlo k poklesu těchto útoků o 59 procent, na druhou stranu v celosvětovém měřítku vzrostl počet kyberútoků na vládní a vojenské organizace ve srovnání s obdobím před začátkem války o 21 procent.

Podle analytiků ze společnosti Google se do útoků kromě Ruska a Běloruska zapojila také Čína, která přesunula svou pozornost z cílů v jihovýchodní Asii na evropské subjekty a instituce.

„Významnými útočníky jsou skupiny Fancy Bear, která patří pod rozvědku GRU, a také běloruská Ghostwriter. Ty v posledních dnech podnikly rozsáhlé phishingové kampaně na ukrajinské a polské úřady a vojenské organizace, ale i firmy a jednotlivce. Využily k tomu kompromitované e-mailové účty a přesměrované domény. Zvýšená aktivita hackerů naznačuje, že se jejich cílem mohou stát subjekty v další státech Evropské unie včetně Česka,“ dodal IT expert ze společnosti XEVOS Adam Koudela.

Takzvaný phishing je podvodná praktika za účelem vylákat od uživatele citlivé údaje – například formou e-mailu, který se jeví jako zpráva od banky.