Policie znovu odložila případ tendru na dálniční známky, kvůli kterému skončil ve funkci Kremlík

Policie už podruhé odložila případ tendru na elektronické dálniční známky, kvůli kterému skončil ve funkci bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Právě on loni policii nařídil, aby prověřování ještě doplnila, a to poté, co přezkoumal původní rozhodnutí kriminalistů o odložení případu. Policie nyní znovu došla k závěru, že nebyl spáchán trestný čin. Trestní oznámení podal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který zakázku na známky za 401 milionů korun označil za předraženou.

„Věc byla po doplněném prověřování policejním orgánem dne 28. 2. 2022 znovu odložena,“ sdělil ČT Bodlák. Policie ji prověřovala od ledna 2020. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) tehdy oznámil, že IT systém k elektronickým vinětám zajistí společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH. Systém měl zahrnovat mimo jiné e-shop a mobilní aplikaci.

SFDI pro zadání zakázky oslovil bez otevřené soutěže pět vybraných firem, které splňovaly jeho podmínky. Následně byla podle fondu vybrána cenově nejnižší nabídka, kterou poskytla Asseco Central Europe.

V listopadu téhož roku pak případ kriminalisté poprvé odložili. Dozorující státní zástupce Bodlák jim ale věc vrátil s tím, že k řádnému objasnění je třeba ještě doplnit prověřování. Ani po doplnění však policie nedospěla k závěru, že by byl spáchán trestný čin.

Odvolání ministra dopravy

Zakázka před dvěma lety vyvolala velkou vlnu kritiky. Způsob přidělení i její cenu kritizovali odborníci, tehdejší opozice i bývalý premiér Babiš. Ten kvůli tendru odvolal z funkce ministra dopravy Kremlíka a navíc se obrátil na policii a podal trestní oznámení. Právě na základě oznámení od Úřadu vlády začali kriminalisté případ prověřovat. Podle Babiše byla zakázka předražená a SFDI o ní vládu neinformoval.

Kremlíkův nástupce Karel Havlíček (ANO) se následně s Asseco Central Europe domluvil na zrušení bez sankcí pro stát. Kromě původní soutěže na provozovatele IT systému zastavil stát také všechny další návazné tendry. Ministerstvo dopravy poté zakázku zadalo státnímu podniku Cendis. Systém, který podle resortu dopravy stál 309 milionů korun, spustil stát předloni v prosinci.

Peníze vynaložené na výběr a provoz systému elektronických dálničních známek od letošního roku prověřuje Nejvyšší kontrolní úřad.