S ústupem kůrovce snížily Lesy ČR loni těžbu o dvacet procent

Státní podnik Lesy České republiky loni s ústupem kůrovcové kalamity snížil těžbu dřeva o dvacet procent na 11,41 milionu metrů krychlových. Předloni těžba ve státních lesích v době vrcholící kalamity dosáhla rekordních 14,4 milionu metrů krychlových. Letos podnik plánuje další snížení těžby, a to o desetinu na 10,2 milionu metrů krychlových. Spravuje téměř polovinu lesů v zemi.

Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 42 procent na 5,54 milionu metrů krychlových. K útlumu kalamity, která je největší v historii Česka, kromě intenzivních těžeb napadeného dřeva a dalších obranných opaření přispělo i počasí. „Bylo chladnější jaro, první rojení kůrovce se oddálilo a kůrovec zvládl vytvořit maximálně dvě generace,“ uvedli dříve státní lesníci.

Objem takzvané nahodilé těžby, do níž spadá především těžba kůrovcového dřeva a dále i dřeva zničeného větrem a jinými živly, loni klesl o 31 procent na 9,21 milionu metrů krychlových. Na celkové hodnotě se nahodilá těžba podílela 81 procenty po předloňských 93 procentech.

Těžba dřeva ve státních lesích začala významně růst s příchodem kůrovcové kalamity od roku 2018. V letech bez kůrovcové kalamity byla kolem osmi milionů metrů krychlových.

Vysázelo se rekordní množství stromků

Kromě potlačení kalamity byla loni pro Lesy ČR prioritou obnova porostů. Podnik loni zalesnil asi 22 tisíc hektarů a vysázel rekordních přibližně 90 milionů kusů stromků. „Letos je opět cílem výsadba asi 90 milionů sazenic a zalesnění asi 21 tisíc hektarů, z toho přibližně pět tisíc přirozenou obnovou,“ uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová. Aktuálně dosahovaná obnova je podle Lesů ČR na hranici kapacit českého lesnictví a školkařů.

Nové lesy vysazované po kalamitě by měly být odolnější a druhově pestřejší s vyšším zastoupením listnatých dřevin. Zhruba 67 procent nových výsadeb připadá na listnáče, zbytek na jehličnaté dřeviny.

Plochu holin podnik ke konci loňského roku snížil o patnáct procent na 32 545 hektarů z předloňských 38 508 hektarů. V dobách před kůrovcovou kalamitou se plocha holin pohybovala na úrovni 12 tisíc hektarů.

Kůrovcová kalamita je podle lesníků nyní s výjimkou severních Čech na ústupu nebo již odezněla. „Kalamita letos kulminuje v Ústeckém a Libereckém kraji, konkrétně na Děčínsku a dále na Českolipsku a Liberecku,“ uvedla Jouklová.

Lesy ČR jsou od loňského 22. prosince bez generálního ředitele. Tehdy Marian Jurečka (KDU-ČSL) pověřený vedením ministerstva zemědělství odvolal generálního ředitele Josefa Vojáčka a řízením podniku dočasně pověřil Jiřího Grodu z Lesní správy Vítkov na Opavsku. Následně resort vypsal výběrové řízení, do kterého se přihlásilo pět uchazečů. K výsledku se má ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vyjádřit 28. února.