Minulá vláda mohla sjednat podle Půty lepší dohodu o Turówu. Je to lež, vzkázal mu Babiš

Události: Spor o dohodu o Turów (zdroj: ČT24)

Dohoda o těžbě v polském dole Turów mohla být podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty výhodnější, kdyby vznikla už loni na podzim za minulé vlády. Expremiér Andrej Babiš i bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec to odmítají a kritizují za ústupky současný kabinet. Česko už dostalo od Polska víc než miliardu korun. Připravuje měření dopadů těžby v příhraničí i stavbu nových vodovodů.

Po měsících vyjednávání jsou stroje v Turówě zase o něco hlouběji. Podle hejtmana Martina Půty (SLK) byla loni na podzim šance domluvit sedmiletý soudní dohled i vyšší kompenzace.

„Myslím, že 30. září jsme mohli získat lepší dohodu. Podle mého názoru byl hlavní rozdíl v tom, že bylo těsně před parlamentními volbami a i ochota na české straně dohodu uzavřít byla prostě menší,“ myslí si Půta.

Vyjednavači se před půl rokem rozešli kvůli dohledu evropského soudního dvora; Česko chtělo patnáct let, a Polsko trvalo na dvou letech. Nový kabinet potom souhlasil s kompromisem - pět roků. Podle expremiéra Andreje Babiše (ANO) uspěla polská strana. „Pan hejtman se snaží z toho vylhat, ale byl u toho od začátku a měl protestovat. Polsko čekalo na slabého premiéra a na slabou vládu,“ prohlásil Babiš.

„Pro nás nebylo samozřejmě přijatelných ani pět let, ani sedm let. Česká strana jako to minimum nepodkročitelné pak považovala, i premiér Babiš, 15 let výpovědní lhůty,“ upřesnil bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„My jsme udělali něco pro občany České republiky tím, že jsme tu smlouvu uzavřeli. Andrej Babiš a jeho vláda ji uzavřít nedokázali,“ ohradil se premiér Petr Fiala (ODS).

Podle ekologických organizací je dohoda nevýhodná a špatná obecně. Opakovaně proti ní protestují. Ministerstvo i hejtmanství ale považují dohodu za úspěch. Těžba se podle ní nebude moct přiblížit k českým hranicím ani prohloubit, pokud nebude hotová a funkční podzemní stěna a další opatření. 

„Malé dítě si spočítá, že ta dohoda nám přináší daleko víc, než co by nám případně přinesl výsledek řízení, rozsudek soudního dvora,“ uvedl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek.

„Dohodu vnímám obsahově za velmi úspěšnou. Dává nám i právní záruky ji vymáhat,“ řekla k tomu ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Geologové už podle ministerstva dostali dosud chybějící informace o těžbě. Polsko pak má do pěti měsíců předložit projekt valu, který ochrání obce před hlukem a prachem a do příštího června prokázat, že bariéra proti ztrátám vody funguje. Podle Půty zlepší budoucí data z monitoringu v českém příhraničí i pozici obyvatel v případných sporech kvůli dopadům dolu na životní prostředí.