Ať sportují, ale vybrat Čínu byla chyba, zaznělo v debatě politiků o zimní olympiádě

Místo konání zimních her se neslučuje s olympijskou chartou, říká Vystrčil (zdroj: ČT24)

Na slavnostním zahájení zimních olympijských her v Číně chyběla řada světových politiků. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) sdělil, že je důležité dát najevo, že pořádání Her v této zemi není v pořádku. Zdůraznil, že sportovci za to ale nemohou. Podobně mluvili i poslankyně Eva Decroix (ODS) a senátor Michael Canov (SLK). Podle nich je problémem, že Čína byla jako pořadatelský stát vybrána.

V prosinci diplomatický bojkot oznámily Spojené státy, zdůvodnily to porušováním lidských práv v Číně. Později se k tomuto kroku rozhodla například i Velká Británie, Austrálie, Kanada, Dánsko nebo Belgie – a neodjel ani žádný člen české vlády. Ze všech zemí přichází stejný důvod – porušování lidských práv v Číně.

Český Senát byl jednou z prvních parlamentních komor, která vyzvala k politickému bojkotu. Jeho předseda Miloš Vystrčil sdělil, že místo konání zimních olympijských her se neslučuje s olympijskou chartou, která mluví o zachování lidské důstojnosti a odmítání diskriminace například kvůli vyznání.

„My jsme přesvědčeni, že je potřeba aby politici dali jasně najevo, že to není v pořádku, na druhou stranu sportovci za to v žádném případě nemohou, to je v pořádku, sportovci sportují,“ sdělil v pořadu 90' ČT24 s tím, že se připravovali a je dobře, když je budeme povzbuzovat.

Rovný přístup

Peking chce podle něj využít Her ke své prezentaci a zvyšování vlivu, demokratická politická přítomnost má podle něj ospravedlňovat, jak se chová například v případě Ujgurů, Tibetu či Hongkongu. Český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík na žádost prezidenta Miloše Zemana vyjádřil Hrám podporu, následně byl kárán ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

Podle Vystrčila by měl velvyslanec své kroky koordinovat, což podle něj nezafungovalo. Zároveň si ale nemyslí, že vyjádření podpory na úrovni velvyslance je významné.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil
Zdroj: ČT24

Před letní olympiádou v Číně v roce 2008 panovalo přesvědčení, že by mohlo dojít ke zlepšení v otázce lidských práv, to se ale nestalo. Předseda Senátu si myslí, že je naivní očekávat, že se totalitní moc sama zlepší, když se jí ustoupí. Podle něj je s Čínou třeba komunikovat stylem „já pán, ty pán“. „Na základě rovného a partnerskému přístupu,“ míní s tím, že je třeba, abychom se na některých dodávkách zboží z Číny nestali závislými.

Svojí předloňskou návštěvou Tchaj-wanu prý nechtěl Peking popudit, je přesvědčen, že na této cestě nebylo nic protičínského. Že si to tak země vysvětluje, podle něj „o něčem vypovídá“. „Je třeba se chovat sebevědomě, a zároveň respektovat toho druhého, a to musí být oboustranné,“ podotýká.

Problém na straně Mezinárodního olympijského výboru

Členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix v Událostech, komentářích sdělila, že rozhodnutí pořádat olympijské hry v Pekingu nebylo správné. Dnes je podle ní možné jen podporovat sportovce. Dobu, která uplynula od rozhodnutí Hry pořádat v Číně, jsme podle ní „promlčeli“.

„My jsme tušili, že to není úplně dobře, a podcenili jsme to, teď se předháníme, proč je to v politické a symbolické rovině špatně. Mezinárodní olympijský výbor to podcenil už v té přípravě,“ prohlásila s tím, že poučením je nezapomenout na základní principy.

Události, komentáře: Poslankyně Eva Decroix a senátor Michael Canov o diplomatickém bojkotu olympiády (zdroj: ČT24)

Senátor Michael Canov ve stejném pořadu sdělil, že nechce zažít bojkot sportovců, ti si to podle něj nezaslouží. Souhlasí, že problém je v tom, že Čína byla vybraná jako pořadatelský stát. Myslí si, že kdyby neodstoupilo z ucházení se o pořádání Oslo, tak by se Hry konaly tam.

„Evropa a Evropská unie zvlášť by si měly dát záležet na tom, aby na každou olympiádu měly své kandidáty a ty podpořily. Pak by se tyto situace zřejmě nevyskytovaly,“ myslí si.