Ředitelé by měli o provozu ve školách rozhodovat sami, shodli se Rais, Růžička a Dobšík

Události, komentáře: Hrozí kolaps škol? (zdroj: ČT24)

Sílící vlna nákazy variantou omikron komplikuje výuku ve školách. V karanténě nebo v izolaci je často velká část pedagogického sboru a v některých školách je na distanční výuku odkázána více než polovina tříd. Poslanci mají zrychleně schvalovat vládní novelu pandemického zákona a možnost vyhlášení mimořádného ředitelského volna nebo dálkové výuky kvůli covidu-19. Poslanec Karel Rais (ANO), senátor Jiří Růžička (nestr. za STAN a TOP 09) a šéf školských odborů František Dobšík se v Událostech, komentářích shodli, že je důležité, aby ředitelé měli pravomoc rozhodnout o výuce na svých školách sami.

„Domnívám se, že je dobře, že je tady ten návrh zákona, ale přichází pozdě. Je potřeba, aby se rozhodovalo na úrovni škol, a ne na úrovni ministra někde v Praze. Na druhou stranu, nelíbí se mi ten alibismus kolegy Vlastimila Válka, který hodil kompletně rozhodování, zda zavřít, či nezavřít školu, na ředitele, aniž by tam bylo propojení na hygienické stanice,“ kritizoval ministra zdravotnictví z TOP 09 opoziční poslanec Rais.

Myslí si, že s návrhem zákona by měla zároveň přijít vyhláška nebo metodický pokyn, který by definoval vazbu ředitele a příslušné hygienické stanice. „V tom vidím jeden z nedostatků. Vadí mi ta komunikace s hygienou,“ podotkl. Chápe, že kvůli nedostatku nakažených učitelů i žáků se musí přejít na distanční způsob výuky.  

„Já nestačím žasnout, pan Rais volá po tom, že ten zákon měl přijít dříve. Mluvili jsme spolu před rokem a říkal jsem, jestli něco je skutečně špatně, tak je to plošné uzavření škol, že by se mělo diferenciovat,  je to možné rozdělit po regionech, že ředitelé po školách tu situaci znají velmi dobře. Byla šance s něčím podobným přijít a teď slyším, že s něčím podobným se mělo přijít dřív,“ ohradil se místopředseda Senátu Růžička proti slovům Raise, jehož strana vládla do prosince.

Zmínil, že už před rokem a čtvrt tehdejší opoziční strany kromě toho navrhovaly vládě ANO a ČSSD také častější testování ve školách. „Netestovalo se vůbec, trvalo to neuvěřitelně dlouho. Místo toho, abychom něco udělali před rokem a čtvrt, tak jsme uzavřeli školy plošně, což bylo nejhorší rozhodnutí, které jsme mohli udělat,“ dodal Růžička.

Souhlasí s tím, že na současnou situaci ve školách se dá reagovat jedině tak, že o nich budou rozhodovat sami ředitelé. „Hygienické stanice to nezvládají a školy za ně z pochopitelných důvodů dělají hodně práce,“ zhodnotil Růžička.  

Zákon mohl být hotový dříve

Šéf školských odborů Dobšík potvrdil, že zkušenosti z praxe opravdu hovoří o tom, že hygieny nestíhají, komplikuje to výuku, protože informace se pak tříští a nejistota u rodičů je zesílena. 

„Když se vědělo, že omikron bude expandovat, tak se ta opatření mohla připravit alespoň o 14 dní dřív. Jsem přesvědčený, že od toho týmy právníků na všech těch institucích jsou a mohly intenzivněji na přípravě zákona pracovat, aby vstoupil v platnost dřív aspoň o těch 14 dní,“ myslí si Dobšík.