Soud zamítl Janouškovu žádost o započtení přerušeného trestu

Události: Soud zamítl Janouškovu žádost o započtení přerušeného trestu (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze podle informací, které získala České televize, zamítl žádost odsouzeného lobbisty Romana Janouška o zápočet přerušeného trestu. Janoušek požadoval, aby mu soud k celkové době ve vězení připočetl i čas, kdy měl trest ze zdravotních důvodů přerušený.

„Ano, mohu potvrdit, že o žádosti odsouzeného již bylo rozhodnuto, avšak o obsahu rozhodnutí lze informovat až po jeho doručení procesním stranám,“ napsal v e-mailu mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Janoušek se k výkonu trestu v pankrácké věznici vrátil letos v červenci. Vězeňská služba ho následně přesunula do vězení v Ruzyni. Do konce trestu mu ještě bývají dva roky a dva měsíce. Podmínečně může být propuštěn po uplynutí poloviny trestu.

Lobbista si odpykává čtyři a půl roku za to, že v roce 2012 v opilosti porazil autem ženu, kterou vážně zranil. Z místa nehody ujel, aniž by jí poskytl první pomoc. Janouškův advokát zatím rozhodnutí soudu nechtěl komentovat. Proti verdiktu je možné podat stížnost.

Roman Janoušek při nástupu do vězení v červenci 2021 (zdroj: ČT24)

V době přerušení trestu Janoušek jezdil na kole

Janouškův trest byl ze zdravotních důvodů pozastaven opakovaně, naposledy loni na jaře po dobu jednoho roku. Podle lékařských posudků lobbista trpí nevyléčitelnou nemocí. Po operaci mozku má dle lékařů v hlavě implantát, který by se mohl pohybem uvolnit a tím ho zabít. Při chůzi se opírá o francouzskou hůl.

Sledování v době přerušení trestu, které nařídil pražský vrchní soud, však Janouška zastihlo na koupališti, při jízdě na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy také zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na kterých se bez hole prochází po zasněžených svazích rakouských Alp.

Červencovému návratu k výkonu trestu předcházel příkaz k předvedení do nejbližší věznice, který vydal Krajský soud v Brně. Policie po Janouškovi následně vyhlásila pátrání. Odsouzený do pankrácké věznice nakonec dorazil dobrovolně den po zveřejnění soudního příkazu.