Nejvyšší správní soud je zahlcený stížnostmi. Narůstá počet nevyřízených sporů

Události: Nejvyšší správní soud řeší nejvíc stížností v historii (zdroj: ČT24)

Na Nejvyšším správním soudu (NSS) v Brně leží nejvíc stížností v historii. Navíc se ze zákona stal jediným místem, které řeší žaloby proti opatřením v souvislosti s koronavirovou epidemií a má na starosti ještě volební stížnosti. Soudu narůstá počet nevyřízených sporů dlouhodobě.

Počet nevyřízených případů se na NSS za šest let téměř ztrojnásobil. Zatím nepomohlo ani zvýšení počtu asistentů, ani letošní změna zákona, díky které může soud odmítat případy, o kterých už jednou rozhodl. To se ale týká jen nových žalob a se starou zátěží to soudu nepomůže.

„Soudci Nejvyššího správního soudu se mnohdy zabývají velice složitými právními a skutkovými otázkami, například DPH nebo územní plány obcí a měst. Nápad je dlouhodobě vyšší, než kolik dvaatřicet soudců zvládne v reálném čase vyřizovat,“ vysvětluje mluvčí NSS Sylva Dostálová.  

obrázek
Zdroj: ČT24

„Dneska rozhodujeme u našeho soudu kolem šedesáti procent věcí, které projdou krajskými soudy. Je to neúměrné,“ doplňuje předseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec. Tomu bylo letos sedmdesát a z justice musí odejít. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) prezidentovi na místo předsedy navrhla soudce Filipa Dientsbiera.

„Pan prezident mi 12. září, kdy jsem ho viděla naposledy, sdělil, že s tím jménem souhlasí,“ uvedla Benešová. Prezidentská kancelář ani samotný Dientsbier na dotazy ČT nereagovali. Pokud nový předseda nebude jmenován do konce roku, zůstane funkce neobsazená.