Za naší prací si stojím. Závěry vyšetřování k Bečvě neuspokojují zejména politiky, říká ředitel ČIŽP

UK: Bylo vyšetřování havárie na řece Bečvě bezchybné? (zdroj: ČT24)

Poslanci se dopoledne sejdou na mimořádném jednání o závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. Schůzi iniciovali opoziční koalice SPOLU a Piráti se Starosty. Ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss v Událostech, komentářích řekl, že závěry policejního vyšetřování zřejmě v současné době neuspokojují zejména politiky.

„Z pohledu České inspekce životního prostředí, která vlastně to hlavní odpracovala od 20. září 2020 do 25. září 2020 a veškeré své podklady předala Policii České republiky, nás nejasné závěry neznervózňují,“ říka Geuss ke stále nedořešené havárii.

Inspekce se otravou řeky zabývala bezprostředně po jejím nahlášení. Výsledky rozborů vody, které prokázaly přítomnost kyanidů, oznámila ČIŽP několik dní poté. Policie od té doby neurčila konkrétního viníka.

„Od začátku jsem byl v kontaktu se zasahujícími inspektory. V podstatě všechno běželo skutečně standardně až do nějakého sedmého, osmého dne, kdy byla ta událost zpolitizována,“ tvrdí Geuss.

Podle něj jde především o záležitost policie, která se otravou zabývá už přes rok. Podotýká však, že i mnohem jasnější ekologické havárie se vyšetřovaly někdy i delší dobu. Za příklad udává nehodu v litvínovské chemičce Unipetrol z roku 2015, která se dle Geusse vyšetřovala dva roky.

„Ale tady je ten problém zřejmě trošku někde jinde. Policejní vyšetřování, které po nějakých osmi měsících sdělilo obvinění dvěma osobám, fyzické a právnické, zřejmě neuspokojuje v tuto chvíli zejména politiky,“ doplňuje ředitel. ČIŽP dle něj ale i tak předpokládá, že vyšetřování je na správné cestě.

Málokdy se podaří najít vraha s vražednou zbraní v ruce, říká Geuss

Značná část rybářů od prvního dne zpochybňuje tvrzení policie, že by mohl jed do řeky přitéct z rožnovského kanálu. Biogeochemik Jakub Hruška dokonce na Bečvě provedl pokus, který podle něj vyvrací, že by měla být viníkem právě rožnovská firma.

„Máme k dispozici zkušené inspektory, kteří se celý život zabývají problematikou ochrany vod, a prostě máme nějaké své postupy, které tomu všemu rozumí. Respektive máme svoji verzi tak, jak ta věc se stala. Máme výsledky nejenom vzorkování, ale zejména také znalost technologií všech těch možných subjektů, které to mohly způsobit,“ vysvětluje Geuss.

Biogeochemik Hruška také tvrdí, že se ekologická havárie nevyšetří, protože chybí jasné důkazy – nabrané vzorky. Inspekce je údajně odmítla převzít.

„Tahle historie už je vysvětlena, jednak na našich webových stránkách, ale například i ve spisu paní senátorky Seitlové. Ty vzorky rybáři dali pracovnici Vodoprávního úřadu a nakonec skončily ve skříni Vodoprávního úřadu. Opravdu je trošku nefér, co se podsouvá inspekci,“ tvrdí ředitel. „Víte, s těmi přímými důkazy je to, jako kdybych to měl přirovnat k vraždě. Tak samozřejmě málokdy se podaří najít vraha s vražednou zbraní v ruce nad obětí,“ doplňuje.

I přes kritiku Geuss věří, že otrava Bečvy byla vyšetřena správně a podle předpisů. Uznává však, že se vždy všechno dá udělat lépe. „I ČIŽP se samozřejmě poučuje, nejenom z havárie na Bečvě, ale ze všech dalších.“ 

Zastává se však práce úřadu a odmítá, že by byl politicky ovlivněn. „Řekl bych, že skutečně není úplně férové si vybrat ze všech těch vyšetřujících úřadů ten nejslabší, ten, který je opravdu nezávislý. Já se pohybuji v ochraně životního prostředí třicet let a nikdy jsem s politiky netančil. Jsme profesionální úřad a za jeho prací já si opravdu stojím,“ říká Geuss.