Poslanci se sejdou naposledy před volbami. Na programu mají téměř dvě stě bodů

Události: Sněmovna naposledy (zdroj: ČT24)

Poslední řádná schůze sněmovny v tomto složení začne v úterý. Na programu má hlavně zákony vrácené Senátem a taky několik třetích čtení. Projednat by měli politici 196 bodů, a ani tentokrát není jasné, jestli to zvládnou.

Z horké fázi kampaní z nejrůznějších míst republiky a jen 25 dní před otevřením volebních místností zamíří poslanci do sněmovních lavic na svou poslední schůzi.

Začít by měli zákony, které jim vrátil a zamítl Senát. Jde třeba o novelu o podporovaných zdrojích energie, energetický zákon anebo rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu. Dokončit mohou i třetí čtení zákonů, namátkou o státních symbolech nebo požární ochraně.

„Úplná dohoda neexistuje, každý máme nějakou svoji představu,“ sdělil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Je tady dvanáct zákonů, které vrátil nebo zamítl Senát, my se chceme všemi zabývat, to je jedna z hlavních priorit schůze,“ dodal šéf opoziční ODS Petr Fiala.

Jak bude vypadat program schůze?

O tom, jaké zákony a v jakém pořadí se na projednání dostanou, rozhodne až v úterý krátce před začátkem schůze grémium sněmovny. Pořadím ale můžou zamíchat ještě samotné návrhy poslanců během schvalování programu.

„Naší prioritou je, aby prošlo třetí čtení hlasování o našem zákonu na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými,“ prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

Komunisté podle svého šéfa Vojtěcha Filipa budou usilovat o doprojednání zákoníku práce. „Ale je mi opravdu velmi líto dvou ústavních norem, které jsou projednány, zákon o referendu a zákon na ochranu vody,“ dodal Filip.

 A protože poslanci počítají s tím, že ani na poslední řádné schůzi nezvládnou projednat všechny body z programu, s řadou návrhů chtějí přijít znovu, a to po volbách v novém funkčním období.

„Je to jeden z úkolů pro další funkční období, například projednat zákon o lobbingu, tak aby byl účinný ve sbírce zákonů,“ uvedl Jan Chvojka (ČSSD).

Piráti zase považují za klíčové vrátit se například k dlouhodobému zvyšování platů učitelů nebo k novele zákona o střetu zájmů.

Poslední řádná schůze má podle programu skončit v pátek 24. září. Tedy dva týdny před sněmovními volbami. Mandát současným poslancům ale skončí až 21. října, tedy přesně čtyři roky poté, co uspěli ve volbách.