SPD zahájila horkou fázi kampaně, tématy jsou uznávání protilátek nebo odpor k migraci

SPD zahájila horkou fázi kampaně (zdroj: ČT24)

SPD začala horkou fázi kampaně, jako hlavní místo setkávání s občany si strana zvolila Jarmarky SPD v krajských městech. Dále jezdí po republice kamion SPD. Jako jedno z témat strany prezentoval předseda Tomio Okamura snahu o uznávání protilátek proti covidu-19 na úrovni očkování. Právě odmítání povinného očkování je hlavním volebním heslem, které strana dává na billboardy.

„Nechceme už žádný lockdown, ale návrat k normálnímu životu,“ říká Okamura. Jako prioritu vypichuje návrat dětí do škol bez podmínek. Strana také již podala návrh na zrušení protiepidemických opatření ve školách. „Ukázalo se, že testování dětí ve školách nemá smysl,“ hodnotí výsledky plošného výzkumu na začátku školního roku Okamura.

Další prioritou strany je omezení sociálních dávek a jejich zneužívání. „V SPD uděláme všechno pro to, abychom v dalším období prosadili zákon na ukončení zneužívání dávek,“ prezentuje předseda. Strana se také vymezuje proti migraci, konkrétně Okamura zmiňuje přijetí uprchlíků z Afghánistánu, které česká vláda dočasně přijala po ovládnutí země radikálním hnutím Taliban.

„Jsme proti přijímání jakýchkoliv islámských a afrických migrantů, i Andrej Babiš (ANO) přijal do České republiky prvních 170 islámských afghánských migrantů,“ říká Okamura. Česko přijalo především afghánské spolupracovníky české armády evakuované do ČR.

Dále SPD prosazuje jako už dlouhodobě vystoupení země z Evropské unie. Chtěla by ale zachovat volný pohyb občanů, zboží, peněz a služeb. V tomto ohledu by více spolupracovala se státy V4.

Potravinová soběstačnost

Z dalších témat do voleb akcentuje Okamura podporu rodin, důchodců nebo zdravotně handicapovaných lidí. Posledním z pěti hlavních hesel strany je „Potopíme Piráty“. Okamura ho prezentoval s úsměvem a lehkou nadsázkou, vysvětluje to tím, že koalice Pirátů a STAN má přesně opačný program než jeho SPD. Zmiňuje třeba podporu přijetí eura. Zároveň se Okamura vymezil, že SPD nepůjde nikdy do koalice s Piráty.

V souvislosti s Jarmarky SPD strana podporuje produkci potravin v Česku a posílení soběstačnosti tuzemské zemědělské produkce. Okamura v souvislosti s tím kritizuje výši marží velkých supermarketů, které od českých dodavatelů potraviny nakupují. „Mohli bychom být potravinově soběstačnou zemí, ještě v 90. letech jsme byli soběstační v bramborách, mrkvi nebo cibuli,“ vyjmenoval.

Problém vidí především v tom, že na území orné půdy v Česku vznikají průmyslové továrny, staví se solární elektrárny nebo pěstuje řepka. Místo by využil raději k zemědělské produkci základních plodin. Věří, že podobný krok by přispěl i ke zpomalení inflace například právě u potravin.

Změnit by SPD chtěla také fungování exekutorů, převedla by je pod státní kontrolu.

Bytová krize

Okamura zmínil i téma dostupného bydlení pro mladé rodiny nebo seniory. SPD podporuje i nový stavební zákon, od kterého si slibuje urychlení výstavby a větší dostupnost bydlení.

V minulém volebním období také strana podpořila navýšení důchodů nebo zrušení superhrubé mzdy, vyjmenovává Okamura. Tématem dalšího období je podle něj i větší zpřístupnění paušální daně pro živnostníky.

Okamura dříve řekl, že rozpočet na kampaň dosahuje přes 50 milionů korun, může být až 60 milionů korun. Za úspěch by považoval, pokud by strana dosáhla vyššího volebního výsledku než v minulých sněmovních volbách před čtyřmi lety. Tehdy získala 10,64 procenta hlasů a skončila čtvrtá za ANO, ODS a Piráty.