Nehodu v Němčicích zřejmě způsobila nepovolená jízda, zjistili inspektoři. Po dni oprav je trať průjezdná

Nehoda dvou vlaků v Němčicích nad Hanou se zřejmě stala poté, co samostatně jedoucí lokomotiva projela návěst Stůj. Uvedli to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Lokomotiva narazila do projíždějícího osobního vlaku, který vykolejil. Při nehodě utrpěli zranění dva lidé. Téměř den nejezdily místem nehody vlaky, částečně obnovit provoz se podařilo v neděli po poledni.

V Němčicích nad Hanou se v sobotu odpoledne střetl osobní vlak s takzvaným lokomotivním vlakem, tedy samostatně jedoucí lokomotivou. „Byl to vlak privátní společnosti, který podle mých informací projel návěstidlo, kde bylo zcela zjevně Stůj, a bočně narazil do vlaku Českých drah,“ uvedl ministr Havlíček.

Také podle mluvčího Drážní inspekce byla pravděpodobnou příčinou nehody nedovolená jízda za návěstidlo, které ji zakazovalo. On i Havlíček však zdůraznili, že vyšetřování ještě pokračuje.

Osobní vlak byl téměř prázdný, podle upřesněných informací hasičů v něm bylo pět cestujících. Jeden z nich utrpěl při nehodě lehké zranění, lehce zraněn byl také strojvedoucí lokomotivy, která do osobního vlaku narazila.

Škody odhadla Drážní inspekce na 10,3 milionu korun. Největší škoda je na samostatné lokomotivě, a to pět milionů. Další tři miliony korun  činí odhadovaná škoda na osobním vlaku a 2,3 milionu korun je škoda na trati.

Samostatně jedoucí lokomotiva je poškozená, dva vozy osobního vlaku vykolejily a jeden je prakticky zničený. Jde ale o starý vagon vyrobený v 80. letech minulého století.

Všechna vozidla stihli hasiči večer odvézt. „Jeden nakolejený vůz se odvezl včera (v sobotu) večer, poté se odvezla lokomotiva z osobního vlaku, následně samostatná lokomotiva. Poté jsme nakolejili nakloněný vůz a ten se také odvezl. Nakolejení bylo hotovo kolem půlnoci,“ uvedl Karel Hrehuš z Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

Provoz na trati Brno–Přerov byl po nehodě téměř den přerušen, náhradní autobusy jezdily mezi Nezamyslicemi a Kojetínem. V neděli kolem jedné odpoledne se podařilo trať zprůjezdnit. Ze tří kolejí, které na němčickém nádraží jsou, je ale zatím průjezdná pouze jedna a pouze padesátikilometrovou rychlostí.

České dráhy počítají s tím, že některé regionální spoje budou dál nahrazovat autobusem. Opravy v Němčicích nad Hanou potrvají ještě několik dnů. „Je třeba opravit poškozenou výhybku, druhou kolej i římsu nadjezdu,“ ozřejmila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.