Na dovolenou jeďte v rámci EU, doporučuje epidemiolog Smejkal. I na podzim budeme podle něj nosit roušky

Rozhovor s Petrem Smejkalem v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Epidemiolog Petr Smejkal doporučuje lidem vybírat letní dovolenou mezi zeměmi Evropské unie, protože budou uznávat společný covid pas. Přesto by podle něho bylo dobré vyžadovat po příjezdu z dovolené PCR test. Nevěří, že očkováním do podzimu Češi dosáhnou kolektivní imunity a myslí si, že ve vnitřních prostorech budou i na podzim nutné roušky. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.

Loni epidemiologové doporučovali lidem strávit letní dovolenou v tuzemsku. „Letos bych k tomu klidně přidal země, které uznávají covid pas, takže země Evropské unie,“ říká epidemiolog, člen Rady vlády pro zdravotní rizika a vedoucí nezávislé mezioborové skupiny expertů pro epidemiologickou situaci MeSES Petr Smejkal.

„I tak mám trochu strach z toho, aby se k nám nedostala některá ze zrádných variant nebo mutací a také z toho, že země bývalého řekněme Rakouska-Uherska uznávají jako očkování i jen první dávku vakcíny,“ dodává. Proto by podle něho bylo dobré, aby si lidé po letních cestách, a to i v rámci Česka, dále dělali jeden PCR test – a to ten, který v případě pozitivity určuje i konkrétní variantu nebo mutaci. 

Roušky v MHD a restauracích i na podzim

Na rozdíl od hlavní hygieničky Pavly Svrčinové si Smejkal myslí, že na podzim budou lidé stále v některých situacích muset nosit ochranné pomůcky. „Roušky bych ve vnitřních prostorech, například v MHD nebo v restauracích, určitě ponechal i na podzim,“ odhaduje Smejkal.

„Obávám se, že kolektivní imunity očkováním do podzimu nedosáhneme,“ zdůvodňuje. Strach má také z toho, že se na podzim bude Česko dále potýkat s lokálními ohnisky nákazy. 

„Myslím si, že změny termínů očkování by klidně mohly být možné, nevím, proč je systém tak rigidní,“ říká k tomu, že mnoho lidí si stěžuje, že jim druhý termín vakcinace bude kolidovat s dovolenou. Epidemiolog připomíná, že intervaly mezi první a druhou dávkou lze do určité míry zkracovat a prodlužovat a stát této možnosti již využíval se záměrem, aby co nejvíce lidí dostalo co nejdříve první dávku očkování.

Podle Smejkala by také bylo dobré mít nějaký systém pozitivních motivací k tomu, aby se lidé nechávali očkovat. „Máme stále dost nenaočkovaných seniorů, pro řadu z nich není snadné se k očkování registrovat nebo dostavit. Umím si představit, že by někdo mohl být odměněn, když takového nenaočkovaného seniora najde a přivede,“ dodal Smejkal.