Kořanová volá po rozšíření definice znásilnění, Benda chce řešit hlavně násilí

UK: „Lex Feri?" (zdroj: ČT24)

Sněmovna debatovala o nové definici znásilnění a možném zpřísnění trestů za něj. Mimořádnou schůzi vyvolala skupina poslanců v čele s Barborou Kořanovou (ANO) i v souvislosti s kauzou nyní již bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho. Podle Kořanové je nutné legislativu změnit. Předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) je proti. Podle něj je důležitější se zaměřit na to, aby znásilnění bylo hlavně potrestáno. O redefinici znásilnění diskutovali Kořanová s Bendou v Událostech, komentářích.

Kořanová vysvětlila, že nové vymezení skutkové podstaty znásilnění by nemuselo být spojeno s fyzickým násilím, ale i s tím, že pachatel využije toho, že oběť není schopna právě projevit svou vůli nebo není schopna klást odpor.

„Dnes je legislativa upravena tak, že hlavní myšlenkou je násili a chybí tam ten souhlas–nesouhlas. Ten projev vůle–nevůle je pro mě hlavní,“ upřesnila poslankyně.

Benda si tím ale není tak jistý. Podle něj otázka zní, jestli má dojít k dílčím úpravám, anebo se má jít radikální cestou a bavit se o úplné redefinici znásilnění. „Zdaleka to není ani evropsky vyřešená otázka, já se hlavně bráním představě, že to máme vyřešit v dnech a týdnech. Je to úkol pro příští volební období,“ dodal.

Lex Feri

Kořanová uvedla, že ji celá aféra okolo Feriho velmi mrzí. „Přijde mi to trošku předčasné odsouzení ze strany médii a sociálních sítí. Ctím presumpci neviny. Nebudu lhát, že ta kauza nevyvolala celou tuhle problematiku,“ řekla poslankyně.

Benda v této souvislosti označil výroky některých politiků na adresu Feriho za „nevhodné“ k dané situaci, ale rozhodně není podle něj nutné je za to odsuzovat, jako to udělala Kořanová.

Poslankyně ANO zárověň uznala, že dokazování v případě znásilnění není jednoduché. „I proto dochází k tomu, že pachatelé odchází s podmínečnými tresty. Já to respektuji, řada těch činů se odehrává za zavřenými dveřmi,“ dodala. 

Benda trvá na tom, že by byl opatrnější, co se týče úpravy definice sexuálního násilí. „O těch věcech se dá mluvit, já bych byl zatím proti. Jestli se tváříme, že hlavní problém dneška je, že tady máme obrovské množství znásilnění, které není oznámeno, tak se přece soustředmě na to, jakým způsobem postihnout ty skutečné skutky dneška, a ne jak rozšiřovat donekonečna tu kategorii. Fakt se máme víc bavit, jakým způsobem řešit ty skutečné násilné činy, nikoliv nedostatek souhlasu,“ vysvětlil svůj postoj. 

Zároveň upozornil, že znásilnění může být oboustranné. „Neříkejme, že muži jsou zlí a ženy jsou dobré, znásilnění může proběhnout i obráceným způsobem. Muži by měli být galantní a pokud nejsou, tak je to špatně,“ uzavřel.

Kořanová jen slova Bendy podpořila. „Já s tím stoprocentně souhlasím jako se spoustou věcí, co kolega Benda říká,“ dodala.