Je třeba hledat služby, které lze otevřít co nejdříve, míní Vondrák. Podle Kuby by opatření měla být o kompromisu

Události, komentáře: Podle čeho vláda rozvolňuje? (zdroj: ČT24)

Podle hejtmana Moravskoslezkého kraje Iva Vondráka (ANO) by se při otevírání škol mělo postupovat opatrně. Chce ale hledat služby, které je možné otevřít co nejdříve. Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů České republiky Martin Kuba (ODS) v té souvislosti podotkl, že při snahách o kontrolu epidemie je potřeba hledat kompromis. Nynější populace je podle něj díky očkování jiná než v lednu. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře.

Žáci druhých stupňů základních škol a děti ze školek čtyř krajů už mají jistotu, že v pondělí nastoupí do školy. Vědí to děti v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. O těch z Jihočeského, Zlínského a Vysočiny se teprve rozhodne ve středu. I v těchto krajích ale počet nových nákaz v posledních dnech klesá.

Různorodá situace

„Situace skutečně není úplně ideální. Navíc je velmi různorodá, a nejen mezi jednotlivými kraji,“ uvedl v této souvilosti Vondrák. Dodal, že vývoj epidemie se například liší i napříč okresy v rámci Moravskoslezského kraje.

„Máme okresy, kde je pod sto nakažených na sto tisíc obyvatel za týden, ale také je tam třeba místo, kde máme více než tři sta,“ dodal. Rozvolnění proto podle něj není vůbec uspěchané. „Nebojím se říct, že musíme být opatrní,“ dodal.

Pokud by vláda ještě například na čtrnáct dní prodloužila uzavření některých služeb, podle Vondráka by si nepomohla. „Riziko školského prostředí tím, že je tam spousta dětí půl nebo téměř celý den, je velký problém,“ uvedl Vondrák.

„Naopak je třeba hledat služby, které můžeme otevřít co nejdříve,“ domnívá se. „Všichni jsme unavení z toho, jak jsme doma zavření,“ poznamenal. „Uvidíme, jak se to bude ve školách vyvíjet. Zatím bych řekl, že je to dobré a možná i lepší, než jsme očekávali,“ řekl.

Kuba: Pohybujeme se v jiné populaci než v lednu

Hejtman Kuba v souvislostí s možností návratu dětí do škol poznamenal, že situace je v jeho regionu dobrá. Uvedl, že s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za ANO) a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou hovořil v pondělí a shodli se, že by kraj v tomto ohledu mohl být „spuštěn“. 

„Na druhou stranu ale souhlasím s panem kolegou Vondrákem. Buď budeme dělat rozhodnutí jenom politicky, abychom se někomu zavděčili nebo uspokojili nějakou skupinu, nebo budeme akceptovat, že to je řízení epidemie, nějaký medicínský proces, který má nějaká kritéria, a pak je nutno říct, že v některých krajích – a také v některých okresech –  situace je komplikovanější a je třeba s těmi čísly počítat,“ uvedl. Dodal, že o návratu žáků do škol bude s ministrem mluvit ještě ve středu. 

Co se týče snah o kontrolu epidemie, je podle něj třeba hledat kompromis. „Nikdy jsem nebyl fanouškem nějakých striktních psů nebo balíčků. Je to ale o racionální diskusi politiků, epidemiologů, ekonomů najít rozumný a únosný mix a vždycky přemýšlet, v jaké populaci se pohybujeme. Je třeba říct, že tato je už tím očkováním opravdu jiná, než byla na začátku ledna, kdy jsme neměli naočkovaného nikoho a v těch nemocnicích to bylo vidět,“ domnívá se. 

Tématem rozhovoru, který je k dispozici ve videu výše, bylo například i testování nebo očkování.