Prioritou by měl být návrat všech dětí do školek k 1. květnu, řekla Maláčová. Epidemie dál slábne, v pátek 3206 nakažených

Prioritou vlády by měl být návrat všech dětí do školek k počátku května, řekla po jednání s prezidentem republiky ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zatím mají za sebou první týden obnovené výuky děti z prvního stupně základních škol a do školek chodí jen nejstarší děti z povinného předškolního ročníku. Ostatní ještě zůstávají doma. Vývoj epidemie je zatím příznivý, v pátek přibylo 3206 nakažených, což bylo o třetinu méně než minulý pátek, a dokonce i méně než na Velký pátek.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

„Na vládě bude klíčová debata, jak dostat co nejvíc dětí do škol a do školek. To je v tuto chvíli to nejdůležitější, abychom pomohli rodinám,“ řekla Jana Maláčová po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Očekává, že by rozhodnutí mělo být příznivé, mělo by vycházet z aktuální epidemické situace. „Máme velmi dobrá čísla,“ podotkla. 

První krokem by podle ministryně měl být návrat všech dětí do školek a dětských skupin, za vhodný termín by považovala začátek května. Druhým krokem by měl být „první stupeň do normálního provozu bez rotační výuky“, dodala Maláčová.

Ministryně práce a sociálních věcí po jednání v Lánech také avizovala, že v pondělí navrhne vládě další prodloužení programu Antivirus v nynější podobě, tentokrát do konce června.  Navrhne i prodloužení vyplácení bonusu k nemocenské lidem v koronavirové karanténě či izolaci, a to buď do poloviny, nebo až do konce roku.

Mezi sportujícími bude muset být šest metrů místo deseti, ale až od 26. dubna

Jak Maláčová zdůraznila, v rozhodování o návratu dětí do škol a školek má klíčové slovo ministerstvo zdravotnictví. Jeho hlava, Petr Arenberger (za ANO), se v sobotu zabývala hlavně sportem. Setkal se se zástupci České unie sportu, kteří se ministra pokoušeli přemluvit, aby více uvolnil venkovní sporty.

„Lidé chtějí sportovat. Když k tomu nedáme pravidla, tak si je lidé stanoví sami. A projeví se to na podzim,“ řekl předseda České unie sportu Miroslav Jansta po jednání.

UDÁLOSTI: Zástupci sportovních svazů jednali s ministrem zdravotnictví o možném rozvolňování (zdroj: ČT24)

Zástupci sportovců dostali na jednání, kterého se kromě ministra zúčastnila i hlavní hygienička Pavla Svrčinová nebo předseda Mezioborové skupiny pro epidemické situace Petr Smejkal, některé sliby, které by se měly projevit při dalších fázích rušení restrikcí. První kroky přijdou 26. dubna, ne tedy hned, jak sportovci doufali.

Zejména by se měly zkrátit povolené vzdálenosti mezi sportujícími dvojicemi. Zatím může být na hřišti šest dvojic a mezi nimi desetimetrové rozestupy. „V rámci platného opatření zkrátíme vzdálenost mezi skupinami na šest metrů a definujeme sportoviště,“ avizoval ministr Arenberger. Národní sportovní agentura by také měla připravit návrh, za jakých podmínek by se mohla otevřít vnitřní sportoviště.

Jansta ocenil, že alespoň drobný ústupek ministerstvo učinilo. „Sice to vypadá jako kosmetické, ale už teď ministr projevil vůli, že deset metrů je nepraktických. Aniž by dostal svolení od odborníků, tak řekl jasně, že do dalšího vydání opatření ministerstva bude rozhodně zkrácení této délky,“ řekl.

Arenberger předem připustil, že úlevy pro sport možné jsou. „Ale musíme se podívat na celou epidemickou situaci a probrat to s epidemiology. Naší prioritou je udržet děti ve škole a otevřít možnost praktické výuky,“ zdůraznil ministr.

Přibylo 3206 nakažených. Přesto je na tom ČR hůř než tři sousední země

Na konci pracovního týdne, kdy se vrátily děti do škol a lidé mohli po dlouhé době cestovat mezi okresy, přibylo 3206 lidí s pozitivním testem na koronavirus. Oproti předchozímu týdnu bylo potvrzených případů o 1616 méně, méně jich bylo dokonce i ve srovnání s Velkým pátkem. S výjimkou úterý se celý pracovní týden pohybovaly denní přírůstky mezi třemi a čtyřmi tisíci oproti úrovni kolem pěti tisíc nakažených denně z minulého týdne.

Výrazně nižší byl ovšem v mezitýdenním srovnání i počet testů. PCR testů zatím za tento pátek vykázalo ministerstvo zdravotnictví 10 501 – tento počet ale obvykle ještě zpětně upřesňuje – zatímco o týden dříve jich bylo přes 22 tisíc. Množství provedených antigenních testů kleslo z necelých 134 tisíc na 97 tisíc.

Zpomalování epidemie ukazuje i fakt, že posledních sto tisíc případů přibylo za 22 dní. Na přelomu února a března k tomu stačil zhruba týden. Z 1,4 na 1,5 milionu nakažených od začátku epidemie se celkový počet zvýšil za jedenáct dnů. Nyní již překročil počet případů v Česku potvrzených od loňského 1. března 1,6 milionu.

Za poslední dva týdny přibylo 472 infikovaných na sto tisíc obyvatel. Jejich množství klesá od 6. března, kdy bylo 1573 nakažených na sto tisíc obyvatel za čtrnáct dnů. Reprodukční číslo činí 0,82. Toto číslo se snižuje od úterý, kdy bylo nad jednou. Výpočet však ovlivnily Velikonoce a stále jej ovlivňují, i když naposledy – zasahuje do něj ještě sváteční pondělí.

Napříč republikou se nákaza šíří velmi nerovnoměrně. Na Chebsku a Trutnovsku, které byly v únoru zasaženy obzvlášť těžce, je méně než 40 případů na sto tisíc obyvatel za týden, naproti tomu na Děčínsku, Jihlavsku, Žďársku, Vsetínsku a několika dalších okresech hlavně na severu a jihu Čech přes 300 nakažených na sto tisíc obyvatel v témže období.

V nemocnicích je nyní 4421 lidí hospitalizovaných kvůli covidu-19. Více než pětina z nich vyžaduje intenzivní péči – v těžkém stavu je 971 pacientů. Celkový počet hospitalizovaných klesá celý týden, oproti minulému pátku je zhruba o půldruhého tisíce nižší. Vytrvale klesá i počet pacientů v těžkém stavu, i když pozvolněji. Za týden jich ubylo 272.

Česko také stále zůstává covidem-19 zasažené hůře než většina sousedních zemí. Více případů v přepočtu na obyvatele má ze sousedních zemí pouze Polsko – přes 700 na sto tisíc obyvatel za dva týdny. Nejlépe je na tom Slovensko zhruba s dvěma stovkami nakažených na sto tisíc obyvatel za čtrnáct dnů.

V celosvětovém měřítku je Česko podle webu ourworldindata třetí nejzasaženější zemí od začátku pandemie – v přepočtu na milion obyvatel dosud onemocnělo 148 832 lidí, vyšší relativní počet případů byl v Andoře (163 605 infikovaných na milion obyvatel) a Černé Hoře (151 325).

Očkování poněkud zrychlilo. Sto tisíc dávek denně, o nichž hovořil bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný, se sice zatím nedaří podávat, ale ve čtvrtek padla alespoň hranice 70 tisíc dávek za den. Podle doplněných údajů jich bylo podáno 70 651. V pátek zatím ministerstvo zdravotnictví eviduje 64 643 očkovaných, avšak údaj ještě není konečný. Od pondělí do středy podstupovalo vakcinaci kolem 60 až 65 tisíc lidí denně.

Otevřené jsou hranice okresů i farmářské trhy. Na pražské náplavce ale ještě nebyly

Začal také první víkend po konci nouzového stavu. Lidé se tedy mohou po měsíci a půl vypravit na chatu nebo na výlet mimo okres, kde bydlí. Leccos je ale stále zavřené. Nelze zajít do restaurace a kdo vyrazí na hory, musí se stále obejít bez turistických lanovek.

Otevřené však na víkend jsou stezky ke korunám stromů v Krkonoších, Králickém Sněžníku a na Lipně. Alespoň zahradu otevřel poprvé po koronavirových restrikcích státní zámek ve Slatiňanech na Chrudimsku.

Ve městech je možné zajít do zoologické nebo botanické zahrady nebo se vypravit na farmářské trhy. Na pražské náplavce se nicméně víkendový trh ještě neuskuteční. Jejich pořadatel se neshodl s městským podnikem, který náplavky spravuje, na způsobu, jak zajistit naplnění vládních opatření proti šíření koronaviru. Pořadatelé trhů především musí zajistit, že na ploše trhu nebude více než jeden člověk na 15 metrů čtverečních. Pořadatelé chtěli kvůli regulaci počtu zákazníků zavřít část vchodů na nábřeží, s čím město nesouhlasí. Ve čtvrtek proto městská firma zrušila souhlas s uspořádáním trhů tuto sobotu.

V Plzni naopak trhy na náměstí Republiky byly a přilákaly téměř dva a půl tisíce lidí, podle hlavního organizátora Tomáše Poppa je to téměř stejné množství, jako chodilo před pandemií. Prodejců bylo naopak méně, než bývalo, asi čtyři desítky. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru byly stánky čtyři metry od sebe. Lidé dodržovali rozestupy a všichni nosili respirátory, ujistil organizátor.

Trhy byly zakázány od konce ledna, omezeny byly i loni. Na pražském Rašínově nábřeží se přestaly konat koncem října poté, co se na sociálních sítích objevila fotografie přeplněné náplavky. Nakrátko se vrátily před Vánoci.

V první sobotu po konci nouzového stavu také poprvé vyjely mezistátní vlaky do Bavorska. Soupravy dosud jezdily v přeshraničním úseku bez cestujících a formálně končily v Domažlicích. V Česku je ale většina spojů do Mnichova stále zkrácená a začíná až v Plzni; cestující z Prahy musí jet o půl hodiny dříve rychlíkem a přestoupit. Provoz mezistátních vlaků Praha–Berlín obnovily České dráhy se svým německým protějškem již dříve.

Stále ale platí rozsáhlá omezení pro mezistátní cesty. Kdo přijede z Česka do Německa nebo i z Německa do Česka, musí být připraven předložit čerstvý negativní výsledek testu a navíc jej čeká karanténa.