Poslanci řešili peníze pro pedagogy na ZUŠ a VOŠ, jednání o volbě do Rady ČT přerušili

Projednávání několika desítek návrhů změn programu nynější schůze Poslanecké sněmovny zabralo zhruba první dvě hodiny jednání. Poslanci se pak zabývali třeba penězi pro učitele na základních uměleckých a vyšších odborných školách. Následně sněmovna řešila volbu kandidátů do Rady České televize. Poslanci si ale neodhlasovali prodloužení jednání do nočních hodin a to po osmé skončilo. Schůze bude pokračovat ve středu.

Na úterním jednání sněmovny se řešily především zákony vrácené ze Senátu. Poslanci projednávali změny zákona o pedagogických pracovnících. Horní komora chce totiž upravit financování učitelů v základních uměleckých a vyšších odborných školách.

V trestní novele se pak například může odložit zavedení terapeutických programů pro řidiče. K tomu ale nakonec v úterý nedošlo, stejně jako na soudní předlohu, ve které senátoři prosazují ponechání nynějšího rozsahu spolurozhodování přísedících u soudů za přiměřenou odměnu. Senát vrátil poslancům k opětovnému posouzení například i zahrádkářský zákon.

Po senátním vetu by měla Poslanecká sněmovna na příštích jednáních znovu hlasovat o novele o veřejných zakázkách, podle níž by správa hmotných rezerv mohla nakupovat i určitou dobu po ukončení nouzového stavu ochranné prostředky proti koronaviru bez výběrových řízení.

Odmítnuté kvóty na potraviny

Prvním tématem, o kterém se poslanci začali fakticky bavit, byly povinné kvóty na české potraviny v řetězcích. Odmítli je, jak to plánovala senátní verze zákona. Přála si to opozice i vládní ČSSD. Změnu prosazující kvóty zastávali především poslanci SPD, která zákon předkládala.

Opoziční politici také upozorňují na zmatek ve vládní komunikaci o protikoronavirových opatřeních. Strategii vlády chtěli původně řešit už v úterý na sněmovním plénu.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) podle TOP 09 porušil změnami v plánovaných opatřeních to, co označil za svou prioritu při vstupu na ministerstvo před týdnem –⁠ jasnou komunikaci.

Jako poslední poslanci řešili výběr čtveřice členů Rady České televize. Mandát jim vyprší na konci května. Některé opoziční kluby a Senát vyzývají k odkladu volby televizních radních.