Ministr obrany Metnar je v Mali. Tamní misi EU chce Česko příští rok opět velet

Český ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je s ministry obrany Francie a Estonska na návštěvě Mali. Na jejich programu je návštěva misí EUTM a Takuba, ale také společné jednání s vedoucími představiteli země.

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová, Metnar a estonský ministr obrany Kalle Laanet do Mali podle agentury AFP přiletěli ve středu. Ministři podle francouzského prohlášení na místě oznámí plnou operační schopnost mise Takuba, která se má podílet na výcviku maliských vojáků v boji s džihádisty, a ve čtvrtek se setkají s prozatímním prezidentem Bahem Ndawem a ministrem obrany Sadiem Camarou. Následně podle AFP navštíví vojáky v terénu.

„Stabilita v oblasti Sahelu je pro Evropu velmi důležitá. Proto jsme součástí mezinárodních sil v Mali a naši vojáci zde odvádějí skvělou práci. V loňském roce jsme veleli jednotkám celé výcvikové mise EU a v roce 2022 bychom chtěli znovu,“ komentuje cestu Metnar. Česká média nedávno informovala, že ministr obrany, který na přelomu ledna a února prodělal covid-19, byl kvůli plánované návštěvě českých vojáků v Mali očkován proti koronaviru.

„Tři ministři potvrdí plnou operační schopnost mise Takuba, což je významný krok pro toto bezprecedentní přeskupení evropských speciálních jednotek v Sahelu,“ napsalo v prohlášení francouzské ministerstvo obrany. „Z taktického a operačního pohledu jde o významný krok a je to také silný symbol,“ doplnilo.

Kromě Čechů, Francouzů a Estonců se operace účastní i švédští a italští vojáci. Podle AFP Paříž spoléhá na to, že bude v rámci mise s těmito partnery sdílet břemeno boje proti džihádistům spojeným s teroristickými organizacemi al-Káida a Islámský stát.

V Mali Česko působí jak v rámci mise OSN MINUSMA, v jejímž štábu jsou nasazeni čtyři důstojníci, tak ve výcvikové misi EUTM, ve které má česká armáda nyní asi osm desítek vojáků. Podílejí se na ochraně velitelství i výcvikového střediska Koulikoro. Misi EUTM velela česká armáda od loňského června do letošního ledna.

Do operace Takuba, kterou vede Francie, jsou čeští vojáci zapojeni nově. Česká armáda do ní vyslala několik desítek příslušníků speciálních sil. V zemi mají za úkol radit maliským kolegům a budou s nimi vyrážet i do boje proti teroristickým organizacím. Metnar v březnu potvrdil, že vojáci v únoru dokončili přípravu na zapojení do operace a začali plnit své úkoly v rámci francouzsko-českého úkolového uskupení.