Pokud lidem vadí zákony, mají je napadat legálně, ne je porušovat, míní náměstek policejního prezidenta

Události: Sněmovní výbor podpořil policisty i strážníky, kteří dohlížejí na dodržování opatření (zdroj: ČT24)

Sněmovní Výbor pro bezpečnost podpořil policisty i strážníky, kteří dohlížejí na dodržování vládních nařízení. Poslanci si na jednání pozvali policejního prezidenta Jana Švejdara. Po něm chtěli vysvětlit metodiku zákroků a také to, proč v mediálně známých případech postupovali tak razantně. Výbor se shodl na tom, že vymáhání vládních nařízení je pro policisty i strážníky často složité, přesto zasahují přesně podle zákona. Pokud lidem vadí zákony, mají je napadat legálně, ne je porušovat, řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek ve čtvrtečním Interview ČT24.

„My od začátku doporučujeme ten empatický přístup, který spočívá zejména v tom, že se budeme striktně držet toho, co nám ukládají zákony České republiky. To znamená budeme vymáhat dodržování opatření striktně v souladu se zákonem,“ řekl Vondrášek. K vyjádření nesouhlasu s opatřeními mají lidé podle něj velké množství legálních prostředků. „Jediné, co si nesmíme dovolit, je, že budeme protestovat proti právní normě tím, že ji budeme flagrantně porušovat,“ zdůraznil.

Jedním z mediálně známých případů je ten z Českých Budějovic. Strážníci i policisté tam upozorňovali účastníky shromáždění, aby si zakryli nos i ústa. Jeden muž ale odmítal uposlechnout a doložit totožnost. Po deseti minutách opakovaných výzev přišel zákrok.

„Policista podle toho, co já vím, udělal všechno přesně tak, jak měl. Nezbylo mu nic jiného než člověka, který si o to, promiňte mi to, podle mého názoru přišel říct na to náměstí, zajistit a odvést na služebnu,“ okomentoval Vondrášek.

Hostem Interview ČT24 byl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek (zdroj: ČT24)

Zákrok byl podle něj přiměřený a oprávněný. „My jsme využili ustanovení, které je uvedeno v zákoně. Odmítám, že by policie neměla možnost vyzvat osobu, použít donucovací prostředky, zajistit. To jsou všechno naše zákonná oprávnění, která využíváme, jenom když musíme,“ řekl.

Podobně případ z Českých Budějovic a také metodiku při zákrocích ve čtvrtek poslancům bezpečnostního výboru vysvětloval policejní prezident. „Dodal poměrně velké množství důkazů, že strážníci, kteří zasahovali, tak zasahovali přesně podle litery zákona,“ uvedl předseda Výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD).

Přítomnost dětí u zákroků

Velké emoce vyvolaly i zákroky v Ostravě a Uherském Hradišti, u kterých byly svědky i děti zadržených. V obou případech šlo o lidi, kteří si odmítali nasadit roušku, předložit doklady a chtěli z místa odejít. „Jestliže policisté naprosto ignorují, že je tam dítě, které pláče, které je vyděšené, tak to je špatně,“ podotkl klinický psycholog Radek Ptáček.

V obou případech se strážnici a policisté o děti postarali. Podle Ptáčka selhali i rodiče. „Rodič ví, že v případě, kdy má u sebe dítě, tak potenciálně ohrožuje dítě konfliktem s policií anebo mu nastavuje obrázek, jak se s policií jedná,“ dodal. Zákrok strážníků v Uherském Hradišti stále prověřují státní policisté. K posouzení si vyžádali i záznamy městských kamer.

Většina případů se vyřeší v klidu, míní Vondrášek

Většina lidí se ale podle Vondráška snaží opatření dodržovat a podobné konflikty jsou výjimečné. „Máme sto tisíc kontrol denně, přestupků zjistíme 2600 a jen 19 procent musíme vyřešit pokutou na místě. Tedy dva tři případy, které jsou zveřejněny, v žádném případě nejsou vzorkem běžného počínání občanů České republiky a běžného postupu policie,“ upozornil.

Policisté podle něj denně zažívají tři scénáře. První se vyřeší poučením a domluvou. Druhý se zpravidla obejde projednáním přestupku v příkazním řízení a oznámením správnímu orgánu. Uvedený příklad je právě tím třetím. „Ten spočívá v tom, že (policista) narazí na člověka, který dost často nejenže nechce dodržovat vůbec nic, ale vyžaduje pozornost. Chce, aby došlo ke konfliktu. Chce, aby konflikt byl zaznamenán na nějaké audio nebo video a chce se s ním pochlubit,“ uvedl.