Víkend bude mrazivý, noční teploty klesnou pod nulu

Česko čeká mrazivý víkend. Noční teploty mohou podle meteorologů dosáhnout místy až k minus deseti stupňům, nejchladnější bude neděle. V pátek může na horách napadnout až patnáct centimetrů sněhu. Přeháňky lze ale očekávat na celém území.

V pátek republiku čeká proměnlivá velká oblačnost, chvilkově může svítit slunce, chvilkově bude zataženo, prakticky všude se sněhovými přeháňkami. Nejčetnější by měly být na horách, kde může napadnout od deseti do 15 centimetrů, v nížinách nejčastěji do osmi centimetrů.

Nejnižší noční teploty budou dosahovat od nuly až do minus 4 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na jeden až pět stupňů, v tisíci metrech na horách kolem minus čtyř °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr a během dne mírný severní vítr.

Chladný vzduch pronikající od severu a severovýchodu se projeví na sobotních ranních teplotách, při malé oblačnosti to může být až do minus 10° C. Sobotní nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem nuly, a to od minus jednoho až do plus tří °C. Obloha bude oblačná až polojasná. Místy se mohou objevit sněhové přeháňky, především v horských oblastech. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi minus 3 až minus 7 °C. Při malé oblačnosti by pak mohly dosáhnout až minus deseti °C. Místy se tak může tvořit náledí nebo zmrazky.

V neděli ráno bude ještě chladněji, nejčastěji minus pět až  minus devět °C, ale v některých regionech to může být při malé oblačnosti, sněhové pokrývce a při utěšení větru až do minus 14 °C.  Odpoledne začne přibývat mraků od severozápadu. Kupovitá oblačnost přinese na většinu míst přeháňky, většinou sněhové. Na Moravě a ve Slezsku očekávají meteorologové srážky až později odpoledne. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi nulou až čtyřmi °C, na jihovýchodě vystoupají až k šesti stupňům.