„Statistika není žádná nuda,“ říká mluvčí Sčítání 2021 Voldánová. Začne už za měsíc

Interview ČT24: Jolana Voldánová, mluvčí Sčítání 2021 (zdroj: ČT24)

Za měsíc, 27. března, začne v České republice sčítání lidu, domů a bytů. To se opakuje každých deset let. Mluvčí „Sčítání 2021“ je Jolana Voldánová. „Sčítání je důležité, abychom zjistili časem, jací jsme, v čem se měníme a v čem zůstáváme stejní,“ říká bývalá moderátorka Událostí České televize.

Nejstarší sčítání lidu se datuje do období hluboko před Kristem. Kolem roku 3800 před jeho narozením jej provedla babylonská říše. Na území Čech a Moravy jsou známy berní rejstříky a seznamy poddaných ze 14. až 17. století, určité znaky úředního sčítání obyvatelstva mělo však až takzvané solní sčítání z roku 1702.

Od té doby se změnilo mnohé, celostátní data si opatřuje v různé periodicitě většina zemí světa. V české obdobě letos zjistí stát mimo jiné i to, jakým prostředkem Češi nejčastěji jezdí do školy nebo práce. Statistický úřad připravil také infografiku a spoty k letošnímu sociologickém národnímu průzkumu. 

Ukázka ze spotu Sčítání 2021
Zdroj: Interview ČT24/Sčítání 2021

„Statistika není žádná nuda – ta písnička trošku lže,“ s nadsázkou naráží Voldánová na písničku od Jaroslava Uhlíře.  „Statistici dokážou ta čísla dát do souvislostí a někdy z toho vypadne velmi zajímavý příběh, na základě kterého se určité věci ve státě mění,“ dodává už ve vážnějším tónu. 

„Třeba v Ústeckém kraji na základě dat zjistili, že mají problém s kapacitou linek mezi dvěma obcemi a doplnili tam jeden spoj tak, aby lidé nemuseli přestupovat,“ přibližuje konkrétní příklad Voldánová, která si po roli moderátorky v České televizi vyzkoušela i mikrofon v Českém rozhlasu.

  • Cílem pravidelného sčítání lidí, domů a bytů je získat přesná a aktuální data, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života včetně vzdělávání, zdravotní a sociální péče či integrovaného záchranného systému.
  • Historicky první takové sčítání od vzniku samostatné České republiky se vztahovalo k 1. březnu 2001. Bylo zároveň součástí celosvětového sčítání na přelomu tisíciletí. Otázky respektovaly doporučení Evropské unie tak, aby výsledky sloužily k porovnání jednotlivých států.

Jízdní řád sčítání lidu

První fáze sčítání lidu v Česku odstartuje 27. března a bude on-line prostřednictvím webu nebo mobilní aplikace, vysvětluje Voldánová. „Bude to velmi jednoduché. Aplikace i on-line formulář jsou velmi uživatelsky přívětivé,“ dodává. Tato fáze skončí 9. dubna, od 17. dubna ji vystřídá klasické, terénní sčítání.

Oproti roku 2011 zbyla zhruba jen polovina dat, která o sobě sdělíme, říká. Odpadly například otázky o domech, které se berou z jiných registrů. Nejsou tam také žádné otázky na zdravotní stav.

Aby společnost mohla dobře fungovat, tak je nemyslitelné, že by o sobě neměla ucelené informace.
Jolana Voldánová
mluvčí Sčítání 2021