Vláda nepožádá o prodloužení nouzového stavu, i když skončí před platností pandemického zákona, řekl Hamáček

Na úterní schůzce s opozicí chce vláda slyšet, zda platí dohoda, že Senát nevrátí poslancům pandemický zákon. Řekl to vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Pokud by horní komora s úpravami předpis vrátila, znamenalo by to složitou situaci vzhledem k tomu, že nouzový stav v Česku má přestat podle Poslanecké sněmovny platit nejpozději v sobotu 27. února. Hamáček vyloučil možnost, že by mohla vláda požádat o prodloužení nouzového stavu.

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht v pondělí řekl, že Senát asi upraví pandemický zákon v návaznosti na verdikt Ústavního soudu, podle něhož musí být protiepidemická opatření řádně zdůvodněna a kompenzována. Mezi senátory na tom podle něj panuje shoda. Senát má zákon projednávat ve středu. Úpravy by musela znovu projednat Poslanecká sněmovna. Hrozí tak, že zákon nebude přijat před sobotním ukončením nouzového stavu.

Na podobě pandemického zákona se minulý týden shodla vláda s opozicí. „Součástí politické dohody s opozicí bylo, že pandemický zákon projde Senátem tak, jak jej schválili poslanci. Ukazuje se, že to neplatí, senátoři vysílají signály, že jsou připraveni zákon vrátit,“ uvedl Hamáček.

Označil to za nepříjemné překvapení, protože vláda na dohodu s opozicí přistoupila v dobré víře. „Budeme chtít slyšet jako koalice, zda platí ta dohoda, nebo zda jsou tam změny a proč,“ uvedl. Pokud by Senát předpis vrátil, musela by se pravděpodobně v pátek konat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, aby předpis projednala.

Brífink po jednání vlády 22. února (zdroj: ČT24)

Hamáček vyloučil to, že by vláda mohla požádat, aby jí sněmovna povolila pokračování nouzového stavu i po sobotě do začátku platnosti pandemického zákona. „Sněmovna jasně rozhodla, kdy končí nouzový stav – buď vstupem v platnost pandemického zákona, nebo nejpozději 27. února. Tím nám nedává žádnou jinou možnost,“ řekl.

Žádost o změnu usnesení Poslanecké sněmovny o konci nouzového stavu by Hamáček považoval za technikálii a právní kličku. „Pokud by nevstoupil pandemický zákon v platnost do 27. února, jediné, co zbývá ministerstvu zdravotnictví, je zákon o ochraně veřejného zdraví,“ konstatoval. Kabinet využívá nouzový stav a připravuje pandemický zákon kvůli tomu, že předpis o ochraně veřejného zdraví mu neumožňuje vyhlašovat plošná opatření proti covidu-19.

Podle Tomáše Goláně ze senátorského klubu ODS a TOP 09 by Poslanecká sněmovna mohla zákon schválit v pátek a zákon by po podpisu prezidenta mohl být vyhlášen ve Sbírce zákonů počátkem příštího týdne. Podle senátorů by vláda v mezidobí mohla postupovat podle krizového zákona.