Oxid uhelnatý stále zabíjí, i když díky moderním kotlům otrav ubývá

UDÁLOSTI: Pravidelný servis je zásadní pro prevenci otrav (zdroj: ČT24)

Otrav oxidem uhelnatým sice ubývá, přesto na ni stále umírají lidé – naposledy v sobotu žena v Příbrami. Úbytku počtu otrav pomáhá výměna starých kotlů a ohřívačů, neprospívá, když majitelé starších spotřebičů zanedbávají kontroly spalování nebo prohlídky komínů.

Mezi lety 2015 a 2019 poklesl počet otrav oxidem uhelnatým ze 765 na 641 a úmrtí po této otravě z 83 na 49. „Lidé si kupují modernější, a tím i bezpečnější kotle, kde je přívod vzduchu zvenku a odvod vzduchu ven,“ popsal Miroslava Burišin z Českého sdružení pro technická zařízení.

I moderní kotle či spalovače je však potřeba udržovat. Kontrolu spalování a čištění by měly podstoupit obvykle jednou za rok, přesnou periodu však stanoví výrobce. Únik oxidu uhelnatého totiž může skončit tragicky velmi snadno. Člověku stačí dva nádechy a ztrácí vědomí.

Neodhalitelný plyn

Plyn je lidskými smysly neodhalitelný – je bez zápachu, nedráždivý a bezbarvý. Příznaky otravy před ztrátou vědomí jsou nevolnost a zvracení, bolesti a točení hlavy, závratě, pocit únavy nebo bušení srdce.

Existují i varovné signály, po jejich rozpoznání doporučují experti ihned opustit byt a zavolat pomoc. Náznakem, že uniká oxid uhelnatý, může být orosení kachlíků nebo zrcadla v koupelně nebo stopy sazí u otvoru s plamenem nebo u komína.

Naposledy se lidé otrávili oxidem uhelnatým v sobotu v rodinném domě v Příbrami. Zemřela dvaapadesátiletá žena, další tři lidé jsou v nemocnicích. Loni podlehly otravě například dvě seniorky z Mořkova na Novojičínsku, na podzim 2019 se zase otrávili při koupání dva chlapci ve Valašském Meziříčí. Oba přežili, záchranářům se podařilo je oživit.