Skiareály chtějí co nejdříve obnovit provoz vleků. Změny v systému PES bude vláda schvalovat v pátek

Svazy lyžařských areálů a také obchodu a cestovního ruchu vyzývají vládu k co nejrychlejšímu povolení otevření středisek, bez hledu na termín změny současného pátého stupně protiepidemických opatření na čtvrtý. Provozovatelé mají nárok na kompenzace, to podle nich nestačí. Vláda má změny v protiepidemickém systému (PES) schvalovat v pátek.

V lyžařském areálu v Mostech u Jablunkova v Beskydech panují ideální sněhové podmínky. Současná opatření ale spustit vleky nedovolují. V letošní sezoně byly v provozu jen od 18. do 26. prosince, od té doby jsou kvůli zhoršené epidemické situaci zavřené.

Na svahu se tak zadarmo vozí děti na bobech nebo sáňkách. Každý den, kdy vleky stojí, přicházejí provozovatelé o zisk. Zákaz provozu vleků proto považují za likvidační. „My jsme komplet svahy zasněžili, upravili a bez jakéhokoliv příjmu. Takže otázka číslo jedna je finanční,“ řekl vedoucí skiareálu Mosty u Jablunkova Jiří Rucki.

Provozovatelé vleků a lanovek mají od 27. prosince do 22. ledna nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se počítá podle míst a typu přepravních zařízení. Slíbené kompenzace od státu podle nich nestačí. „Je to naprosto nedostatečné. Nestačí to na běžné provozní náklady, mzdy. Nepokryje nám to ani náklady na energii za vysněžení svahu,“ spočítal Jiří Rucki.

Svazy lyžařských areálů a také obchodu a cestovního ruchu vyzývají vládu k co nejrychlejšímu otevření –⁠ ideálně už tuto sobotu. A v několika bodech argumentují, jak jsou schopny provoz dostatečně zabezpečit.

1. Z epidemiologického hlediska je provoz skiareálů velmi málo rizikový2. Návštěvníci tráví čas na českých horách i v současné době, avšak bez jakéhokoliv bezpečnostního režimu. Areály to mohou po spuštění pozitivně ovlivnit3. Dodržování nastavených pravidel v místech shlukování jsou schopni provozovatelé bezpečně zorganizovat4. Neočekává se výrazně vyšší návštěvnost – zatím nefungují ubytovací, stravovací a další služby
Svaz lyžařských areálů a Svaz obchodu a cestovního ruchu
vybrané body z dokumentu

„Houfy lidí neorganizovaně sáňkují, bobují, diskutují. Je to nesrovnatelné s tím, jak by to fungovalo organizovaně. Jakmile dostaneme souhlas s provozem areálu, připravíme nástupní koridory. Posílit bude potřeba i personál, aby dohlížel na vybavenost lyžařů ochranou úst a nosu a samozřejmě trochu korigoval i nástup,“ popsal vedoucí skiareálu v Mostech u Jablunkova.

Slova ministra zdravotnictví Jana Blatného, která zněla v parlamentu při žádosti o prodloužení nouzového stavu, provozovatele sportovišť nijak neuklidnila. „V Česku probíhá stále velmi silné šíření koronaviru, stav epidemie je stále rizikový. Registrujeme velkou virovou nálož v populaci a významný zásah do zranitelných skupin, a to i kvůli Vánocům a novoročnímu období,“ zdůrazňil Blatný trvající covidové potíže v zemi. 

V Telnici vleky o víkendu pojedou

I přes vládní opatření proti koronaviru se chystají v Telnici v Krušných horách na Ústecku vleky pro lyžaře o víkendu spustit. Zástupci areálu o tom dnes informovali na facebookových stránkách.

„Provozovatelé areálu se rozhodli o víkendu 23. až 24. ledna spustit vleky, takže kdo chcete, můžete si přijet zajezdit. Prosím, vezměte si s sebou (respirátory) FFP2,“ uvedli zástupci sportoviště. Dodali, že kvůli otevření sjezdovek pro lyžaře nebude nadále možné vyrazit na svah sáňkovat či bobovat.

Sáňkaři chodili na telnické sjezdovky každý den, o víkendech hlídala areál i dopravní policie. Například areál Klíny na Mostecku kvůli nepořádku, který na místě po lidech zůstával, svahy pro veřejnost uzavřel, v Telnici zpřístupněné zůstaly, podle provozovatelů kvůli dětem.