Česko čelí arbitrážím za 66,5 miliardy, poslední zahájila francouzská JCDecaux. Zároveň chce od státu slevy

UDÁLOSTI: Spor proti státu zahajuje francouzská firma JCDecaux (zdroj: ČT24)

Od Česka chtějí podnikatelé v mezinárodních arbitrážích vysoudit 66,5 miliardy korun – nejvíce za posledních pět let. Naposledy se na rozhodce obrátila francouská společnost JCDecaux, která v Praze přišla o dlouhodobý pronájem reklamních ploch v MHD a tvrdí, že stát neochránil její investici. Firma přitom zároveň od státu žádá slevy za nájem reklamních ploch na pražském letišti. Nic se ale nemění na tom, že nejvyšší částku od státu chce společnost Diag Human a podnikatel Josef Šťáva.

Pražský dopravní podnik v roce 2016 vypověděl společnosti Rencar ze skupiny JCDecaux smlouvu na pronájem reklamních ploch. Argumentoval, že je pro něj nevýhodná, a později skutečně vysoutěžil novou zhruba za dvojnásobnou cenu. JCDecaux se ale neúspěšně pokoušela u soudů výpověď zneplatnit, poté žádala stát odškodnění a nakonec zahájila arbitráž.

Podle neoficiálních informací vyčíslila firma škodu kvůli vypovězenému pražskému kontraktu zhruba na 40 milionů eur, tedy asi miliardu korun. „Částka je součástí vyjednávání a roste, jak dlouho trvá celý proces,“ poznamenal mluvčí JCDecaux Jiří Chvojka.  

Ministerstvo financí se chystá na právní bitvu. Vybralo advokátní kancelář a vyčlenilo 30 milionů. „Ministerstvo je připraveno řádně hájit zájmy českého státu u mezinárodní arbitráže,“ ujistil mluvčí úřadu Jakub Vintrlík. 

Francouzská firma chce přitom od státu ještě víc. V zemi dále působí, o smlouvu s pražským dopravním podnikem sice přišla, ale stále má pronajaté reklamní plochy například na pražském Letišti Václava Havla. S ním vyjednává o možné slevě, odkazuje přitom na úbytek lidí na letišti kvůli pandemii covidu-19.

Podle Jiřího Chvojky „se vedou velmi intenzivní jednání“, mluvčí státem vlastněného Letiště Praha Roman Pacvoň jeho průběh vůbec nekomentoval. „Jedná se o obchodní tajemství. Ani konkrétně ani obecně tyto informace nemůžeme poskytovat,“ uvedl.

Nová arbitráž má přesah i do politiky. V minulosti vyšlo najevo, že slevu na reklamu od JCDecaux dostali před komunálními volbami v Praze Piráti. Střet zájmů odmítali. Předseda zastupitelského klubu Viktor Mahrik je přesvědčen, že „slevy byly standardní, bylo to last minute“.

Rozhodčí soud začne podle právníků jednat až v druhé polovině příštího roku. Zatím obě strany sestavují tribunál.

Francouzská společnost jen rozšířila počet arbitráží, kterým nyní Česko čelí. Z 66,5 miliardy, které by firmy chtěly, si většinu nárokuje Diag Human a Josef Šťáva. V přehledu ministerstva financí se oproti loňsku požadovaná částka zvýšila z 21 na 52 miliard korun. Čechošvýcar Šťáva trvá na tom, že jde o oprávněný nárok.

Arbitráže proti ČR
Zdroj: ČT24

Podle ministerstva financí patří Česko v arbitrážních sporech mezi úspěšné státy. Mluvčí Vintrlík vyčíslil, že z posledních 32 sporů vyhrálo ve 26 případech, třikrát prohrálo a tři skončily smírem.